Neprolazna lepota: Kejt Blanšet Hrana za glavu

Kad se pojavila devedesetih godina, Kejt Blanšet je bila drugačija od ostalih glumica. Australijska škola glume je svakako osnovna razlika, ali i način na koji glumica razume svoj posao. Posle dva Oskara, nekoliko BAFTA nagrada i drugih velikih priznanja, Blanšet je ove godine predsenica filmskog festivala u Kanu.

U karijeri Kejt Blanšet sve je išlo uzlaznom linijom, od filma Kraljica Elizabeta, preko Avijatora, Talentovanog gospodina Riplija, Plavog jasmina, do novijih ostvarenja. Nije bila verna jednom žanru, ali je umela da odabere uloge. Snimala je i istorijske drame, i film sa Vudijem Alenom i serijal Hobit.

Blanšet je odlična glumica, koja ima istančan, dosledan stil. Ne pravi greške ni u izboru uloga, ljudi s kojima sarađuje, ni u ličnom stilu. Udata je za australijskog reditelja Endrjua Aptona od 1997. godine, imaju četvoro dece. Troje biološke i najmlađu usvojenu ćerku.

U moru kiča i senzacija, Blanšet zastupa prave vrednosti. Lepa i uspešna, vrlo je određena kad je u pitanju uloga žena na filmu. Svesna da njen glas može da se čuje, otvoreno govori o feminizmu, matrijarhatu i stanju u profesiji.

Blanšet je i zaštitno lice luksuzne linije za negu kože SK-II. Ali je i počasni ambasador Visokog komesarijata UN za izbeglice. Nedavno je bila u Bangladešu, Libanu i Jordanu. Smatra da je danas gotovo nemoguće da neko bude politički neosvešćen, moderno vreme to ne dozvoljava. Ukoliko je neka tema potrese i zainteresuje, pronaći će način da se angažuje.

Radila je sa gotovo svim dobrim rediteljima i glumcima svoje generacije. Jedna je od retkih glumica koja je bila nominovana za Oskara za film u kome je dočarala lik druge holivudska zvezde – igrala je Ketrin Hepbern u Aviatoru. Za tu uogu dobila je prvog Oskara.

Kao osoba od integriteta, priključila se koleginicama koje su krenule u napad na američkog producenta Vajnstina. Skrenula je pažnju na Kanskom festivalu na nejednake plate muškaraca i žena u filmskoj industriji.
Rođena je i odrasla u Australiji. Otac joj je bio u američkoj mornarici i kad mu se brod neplanirano duže zaustavio u Melbrunu, upoznao je Kejtinu majku i ostao tamo da živi. Kejt je srednje od troje dece. Nažalost, otac je preminuo kad je Kejt imala 10 godina, ali se majka svojski potrudila da im bude podrška. Svi idu svojim putem i uspešni su.

Kejt živi u Engleskoj, ranije je jedno vreme s porodicom provela u rodnoj Australiji. Iako Amerikanka po ocu, oštro kritikuje politiku Donalda Trampa. S druge strane, u svetlu poslednjih potresa u Holivudu, optužbi za napastvovanje, Blanšet smatra da je sud jedino merodavno mesto gde bi se takvi sporovi mogli razrešiti.

U njenom najnovijem filmu, Ocean 8, igraju i druge ženske zvezde. Blanšet se u njemu oseća dobro. Uspostavila je i saradnju sa kućom Živanši, rado posećuje njihove revije.

Kejt Blanšet deluje smireno, jednostavno, a istovremeno superiorno, kao da samo gostuje na našoj planeti. Vreme joj poklanja sve bolji izgled, stil, snagu. Podjednako joj se veruje kada govori o jednakosti polova i nezi lica pošto govori samo o onome što dobro zna. Postala je ikona, bez skandala i nepotrebnih ekscesa. Verovatno je zato i volimo. Ili možda zato što je toliko talentovana, lepa i zna da razmišlja svojom glavom.