7 pitanja i 7 odgovora o parfemima Parfemi

Zamolili smo eksperte iz parfimerske industrije da odgovore na nekoliko najčešćih pitanja o parfemima.

Da li se parfemi za dan razlikuju od parfema za veče?
U parfemima koji su prikladni za dan obično dominiraju mirnije, sveže note i oni su nešto slabije koncentracije. Parfemi za veče su intenzivniji, ekstravagantiji i sadrže pomalo teže mirisne note. Neke komapanije modifikuju isti miris, nudeći dve ili više opcija za dan i veče (recimo Gucci Guilty edp za veče i Gucci Guilty edt za dan).
Da li izbor parfema zavisi od godišnjeg doba?
Izbor parfema zavisi i od godišnjeg doba, pa se može govoriti o letnjim i zimskim parfemima. Letnji su obično citrusni, voćni i lakši, dok se zimi obično češće biraju cvetni, orijentalni, topli parfemi.
Da li postoje parfemi za plavuše i parfemi za crnke?
Iako mnogi tvrde da je ta podela prevaziđena, često se može čuti da se parfemi dele na one za plavuše i parfeme za crnke. Nekada se verovalo da plavušama više odgovaraju nežni cvetni mirisi, dok brinetama bolje stoje drvenaste i orijentalne note. Međutim, danas najbolji kriterijum za izbor parfema jeste isprobavanje na sopstvnoj koži.
Na koje je delove tela najbolje nanositi parfem?
Ukoliko parfem stavljate isključivo zbog sopstvenog užitka, najbolje mesto za nanošenje je ručni zglob. Ali, ako želite da vaš miris osete i drugi, nanesite ga i na druge pulsne tačke – na područje iza ušiju, na vrat, ramena i unutrašnju stranu kolena. Tako će toplota vašeg tela emitovati nežni miris satima.
Šta su parfemski klasici?
Mada većina kompanija svake godine izbacuje nove mirise, postoje parfemi koji imaju svoju vernu pobliku koja ih koristi godinama, pa i decenijama. Velike parfimerske kuće sa dugom tradicijom, posebnu pažnju posvećuju baš ovim parfemima koji su se upisali u istoriju – klasicima (u ovu grupu ubrajaju se Chanel No5, Guerlain Shalimar, Dior Poison). Ipak, ukus različitih generacija se razlikuje i veliki Nosevi to poštuju, pa se s vremena na vreme, publici predstavi nova interpretacija nekog klasika.
Da li parfemi imaju rok trajanja?
Parfeme treba čuvati na tamnom mestu na kom nisu izloženi toploti, vlažnosti i direktnoj svetlosti. Neotvoren parfem ostaje nepromenjen oko pet godina. Ako je flašica otvorena, parfem ostaje nepromenjen oko dve godine. Nakon tog vremena on počinje da se menja i gubi na intenzitetu. Ako parfem počne da menja boju ili gustinu ili nastane kiselkasti miris, vreme je da ga zamenite novim. Parfemi sa sprejevima koji su hermetički zatvoreni mogu da traju mnogo duže od tečnih parfema bez prskalice.
U čemu je glavna razlika između originalnih parfema i njihovih kopija?
Kopije parfema često mirišu drugačije od originala, a po pravilu su manje postojani. Pored razlike u kvalitetu u kopija se često nalaze opasne ili zabranjene susptance čiji sadržaj niko ne kontroliše i koje mogu ugroziti zdravlje.