Beleške o luksuzu LALIQUE NOIR PREMIER Parfemi

Ekskluzivna kolekcija kuće Lalique Noir Premier obeležava prekretnicu u istoriji parfema sa pet izvanrednih mirisa čiji nazivi i tematika potiču iz zaveštanja prepunog smelosti i modernosti. Ovi mirisi, sačinjeni od sastojaka bez premca, otkrivaju nova lica najlepših mirisnih porodica.

1. ROSE ROYALE 1935

Godine 1935, Rene Lalik je napustio Trg Vandom da bi otvorio svoj novi butik u broju 11 Ulice Rojal, jedne od najprestižnijih ulica u Parizu koja se nalazi između Trga Konkord i Trga Madlen. Ovom veličanstvenom mestu ušuškanom u srcu kraljice gradova, Lalique je ponudio kraljicu cveća – ružu, čija se bezvremena lepota, poput lepote Pariza, može otkrivati i reinterpretirati u nedogled. Rose Royale pojačava voćne karakteristike apsolutne esencije ruže tako što ih prožima notama breskve i osmantusa. Ovaj sitni cvet tipičan za Kinu odlikuje narandžasta boja i prefinjeni miris koji je mešavina kajsije, ljubičice i jelenske kože.

2. TERRES AROMATIQUES 1905

Daleke 1905. godine, održan je sastanak koji će zauvek promeniti industriju parfema. Do tada, mirisi su se prodavali u običnim bocama, a zatim pretakali u plemenite, ručno izrađene i skupe bočice. Parfimer Fransoa Koti je bio ubeđen da svaki njegov parfem zaslužuje savršenu bočicu predivne jednostavnosti i besprekornog ukusa. Kada je Lalique otkrio proces koji mu je omogućavao da proizvodi luksuzne predmete od stakla u velikim količinama po pristupačnoj ceni, Koti je konačno mogao da ostvari svoju viziju. Odajući priznanje saradnji ova dva vizionara, Terres Aromatiques crpi inspiraciju iz mitskog Coty mirisa Chypre koji je korzikanski parfimer komponovao sa mediteranskim sastojcima. Ovaj miris slavi najpoznatiju aromatičnu biljku sa juga Francuske – majčinu dušicu, uparenu sa lavandom. Zajedno sa limunom, nestašna nota ananasa i zelena svežina kardamoma daju dodatni sjaj sunčanom akordu. Frezija smekšava note u srcu mirisa svojom voćnom aromom koja podseća na pomorandžu. Drvenasta osnova sa primesama ambera, vetivera i aromom tonka bobica – mešavina sena, badema i duvana – zaokružuje ovo sećanje na zemlju koja je vekovima bila inspiracija za parfimere.

3. FLEUR UNIVERSELLE 1900

I dok je ceo svet slavio osvit 20. veka na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, Rene Lalik je dostigao vrhunac svoje slave kao juvelir – osvojio je Veliku nagradu i dobio Orden Legije časti dok je oduševljena publika hrlila da se divi njegovim kreacijama. Ipak, bio je na korak da otkrije nov način izražavanja, staklo, koje je već koristio u svom nakitu. Od 1910. godine isključivo se fokusirao na ovaj materijal. I na ovom polju, izazvaće pravu revoluciju. Potraga za lepotom koja prevazilazi vreme dočarana je u Fleur Universelle mirisom smilja, takođe poznatog kao večni cvet zato što njegovi cvetovi nikad ne venu. Topla i začinska esencija ove biljke je odskočna daska za novu interpretaciju chypre – olfaktorne porodice nastale na početku doba džeza koja nikad nije prestala da fascinira parfimere. U Fleur Universelle, topao miris večnog cveta savršeno potpaljuju rum i cimet, uz začinske note roze bibera i zelenog kardamoma. Šećerna slast smilja postaje još opojnija kada joj se dodaju vanila i sladić, mirisna smola, tonka bobice (čiji ukus podseća na amareto) i pačuli (aroma crne čokolade).

4. ELEGANCE ANIMALE 1989

Preko tri generacije, umetnici Lalique dinastije su crpeli inspiraciju iz faune za stvaranje sopstvenih magičnih priča, svako u svom stilu. Dizajnirana 1989. godine, Zeila panter je jedno od najčuvenijih dela Marie-Claude Lalique. Uhvaćena u trenutku pred napad, ova neverovatno elegantna zverka je, prema grčkom istoričaru Teofrastu, jedina životinja koja je prirodno oslobađala miris koji je privlačio njen plen. U Élégance Animale, ova očaravajuća privlačnost je prikazana kroz moćan, senzualan, drvenasto-orijentalan miris koji u savršenoj harmoniji meša kožne, voćne i cvetne note. U gornjim notama, šafran unosi mačkasti element svojim nežnim nagoveštajem kože. Breskva evocira na baršunasto krzno pantera, dok svežina perunike prenosi osećaj energije. U srednjim notama, ružino trnje predstavlja poetsko podsećanje na kandže, a jasmin izražava uznemirujuću senzualnost. Sličan dimu, topao miris gurjuma – retko korišćenog balzama – pruža dašak divlje elegancije. Pri dnu, prefinjen akord kože se topi na koži, ublažen kremastom sandalovinom.

5. FRUITS DU MOUVEMENT 1977

Kada je Marie-Claude Lalique nasledila svog oca 1977. godine, modnu kuću je preplavio talas ženstvenosti i modernosti. I dok je René Lalique crtao svoje dizajne, njegova unuka je svoje oblikovala od plastelina, radeći sa živim modelima. Njen urođeni smisao za pokret omogućio joj je da udahne život materijalu. U Fruits du Mouvement, bogate i vesele nijanse mandarine i suve šljive otkrivaju upadljivi senzibilitet Marie-Claude Lalique. Ujed crnog bibera i peckanje đumbira oživljavaju ove sočne note i bude senzualnost koju donosi raskošni jasmin. Kada ove treperave srednje note cveća i voća počnu da slabe, spuštaju se na meku osnovu od ambera, sandalovine i kašmirana.

6. OR INTEMPOREL 1888

Veličanstvena bočica Noir Premier obavijena je zlatom ispod kojeg se krije Or Intemporel 1888, olfaktorna interpretacija plemenitog metala, najekskluzivniji miris u kolekciji koji slavi simboličku godinu za modnu kuću Lalique, godinu kada je René Lalique registrovao svoj brend, 1888. U čast nastanka mita, kuća Lalique je za Or Intemporel 1888 koristila samo najdragocenije materijale. Kako bi potvrdila izvanredni status mirisa, bočica Noir Premier skida svoj noćni plašt i obavija se svetlošću, u naročito prefinjenoj nijansi zlata, sa upadljivom polu providnom obradom. Dve predivno opojne glavne note, duvan i kafa, kombinuju se kako bi ukazale na svu raskoš zlata i čaroban uticaj koji je ovaj metal oduvek imao na čovečanstva. Intenzivan i neobičan akord prožet je ljutim i svežim začinima (kardamom, oraščić, crni biber) koji izražavaju kontrast između sunčanog sjaja zlata i hladnoće metala. Vanila i tolu balzam, pojačani daškom pačulija, pružaju paleti svoje bogate, nežne zlatne nijanse.