Cute little boy eating apple on picnic near the Eiffel tower in Paris Hrana za glavu

Najbolji razlog zbog čega je dobro svuda voditi bebu je zbog vas, njenih roditelja. Već je utvrđeno da beba može biti srećna samo ako su joj roditelji srećni i zadovoljni, a da bi se to desilo oni moraju raditi stvari koje vole. A one uglavnom ukjučuju izlazak iz kuće.

Nemojte se plašiti bebe. Pa šta i ako počne da plače? Beba je. Prestaće. I što pre počne da se navikava na nova mesta i nove ljude, sve će manje plakati u novim sredinama. A vama će to omogućiti normalan život. Zato, vodite bebu u kafane. Ako zaplače, premenite joj položaj ili mesto ili je dajte nekome drugom da se poigra sa njom. Biće to drugačija energija i iskustvo za nju, vi ćete se malo odmoriti, a ona će posle lakše zaspati. Na novim mestima i u nepoznatim okruženjima beba sama nalazi stimulaciju, pa ćete vi imati manje posla sa animacijom, a kasnije i sa uspavljivanjem.

Vodite decu i kod prijatelja. Vi ih volite, voleće ih i vaše dete. Vodite ih u filharmoniju. Klasična muzika izuzetno prija bebama, a umirujuće deluje i na roditelje. A i imaćete lepe slike bebe i sebe u sakoima i sa leptir mašnama. Idite i na planinu, kog god uzrasta da je beba. Svež vazduh prijaće bebama koje će samo više spavati, a vi ćete, uz dobru organizaciju, moći i da spustite koju žicu. Ili bar da popijete dobro kuvano vino. A ako je prolećno vreme, biće još lakše. I ne samo na planinu, putujte svuda sa decom. Ljubav prema putovanjima je jedna od najdrgocenijih stvari kojima možete da ih naučite. A bebe vole da su pokretu. U kolicima, kolima, autobusu, vozu, truckanje svake vrste im prija i pomaže im da zaspe. U avionu se trudite da im dajete da jedu prilikom sletanja i uzletanja da biste izbegli nelagodnost usled promene pritiska.

Slobodno dajte i drugim osobama od poverenja da malo pričuvaju vaše dete. Možda ste vi pročitali više stručne literature, ali i oni će se dobro snaći. Ključ je u opuštenosti. Svačijoj. A bebe to i te kako osećaju.

Stručnjaci kažu i da je socijalziacija u sigurnom okruženju, koje nije porodica, veoma bitna za razvoj deteta. Što ranije omogućimo detetu druženje sa drugom decom, pomoći ćemo mu da savlada stidljivost i stekne samopouzdanje. Kažu da ako odlažemo socijalizaciju deteta, mi zapravo usporavamo njegov socijalni razvoj.
Samo, ne zaboravite da uvek pre izlaska iz kuće presvučete i nahranite bebu. I ponesite suvu pelenu, a ako možete, i malo mleka u flašici, za svaki slučaj, jer hrana je ipak ono što najbolje umiruje bebe. A ako je potrebno po podođite bebu u javnosti, nemojte da vam to bude neprijatno. Naročito ako to radite diskretno. A uz tunike i marame za dojenje, sada je to veoma jednostavno. Uostalom, i odrasli ljudi jedu na ulici, hodajući ili sedeći u parkovima, i niko ih ne osuđuje.
Napominjem da su ovo sve zapisi nastali isključivo iz ličnog iskustva. Tako da ne isprobavajte ništa kod kuće. Idite napolje.

Maša Vučković