Blistav ten – polazna tačka dobrog izgleda U fokusu

Bez obzira na to koji stil šmikanja volite, blistav ten koji izgleda besprekorno je polazna tačka svakog dobrog look-a. Kao i u svim ostalim segmentima života, i u šminkanju je baza najvažnija. Ovog puta, pozabavićemo se prajmerima, tečnim puderima i korektorima koji licu daju blistavost.

Baza za šminku ili prajmer ima ulogu da kožu pripremi za tečni puder. Pripremanje kože se sastoji u zaglađivanju površine kože i formiranju barijere između kože i pudera koja će dvostruko poboljšati proces šminkanja. Izravnaće se neravnine na licu i sprečiti da koža nakon dužeg nošenja pudera deluje isušeno, beživotno i umorno. Baza, osim što kožu glača, takođe zadržava njenu prirodnu hidriranost. Nekada se može desiti da, nakon višesatnog nošenja pudera, ten deluje dehidrirano, sivo i isušeno. To se dešava zato što puder, matirajući ten, na duže staze kožu lica blokira u prirodnom procesu odavanja sebuma, čime ten gubi blistavost u korist mat efekta koji puder garantuje. Ovo se naročito može desiti kada nakon par sati popravljamo šminku matiranjem T-zone. Nakon te popravke, ten može delovati beživotno i veštački. Baza sprečava da tečni puder bude u direktnom kontaktu sa kožom i na taj način eliminiše tu mogućnost. Baza za lice koja se nanese pre pudera multiplicira sva ona blagotvorna svojstva koja puder sadrži. Produžava njegovo trajanje i postojanost. Važno je imati u vidu da su u osnovi većine baza vosak i silikon, što znači da ih koža ne apsorbuje i ne zapušava pore. Samim tim, nemaju apsolutno nikakvu štetnu posledicu. Bazu za puder može koristiti svaki tip kože. Baza za puder se nanosi potezima od čela ka bradi i od ušiju prema centru lica (nosu), prateći prirodan rast sitnih dlačica na licu.

Kada kupujete puder, trebalo bi znati da nije samo boja važna. Već dugo u parfimerijama možete birati pudere koji su prilagođen vašem tipu kože. Ovaj korektivni i dekorativni kozmetički preparat umornom tenu će vratiti sjaj, neujednačenom blistavost. Pravilnim izborom pudera dobijamo ujednačen i savršen ten. Pri biranju pudera morate uzeti u obzir i godine, jer se puderi za mlade devojke i dame u zrelim godinama razlikuju u teksturi i sastavu (puderi za žene starije od četrdeset godina obično sadrže kolagen ili hijaluron). Nanošenje tečnog pudera prstima je najlakše, najbrže i njim se postiže najprirodniji izgled. Temperatura tela (prstiju) omekšava puder pa se on lakše nanosi. Ukoliko koristite tečnu podlogu, uvek promućkajte bočicu pre upotrebe. Pigmenti mogu da se slegnu na dnu i učine da koža izgleda neujednačeno našminkana. Idealna podloga za vas mora da bude praktično nevidljiva kada je nanesete na kožu između obraza i vilice. Jednostavan trik za blistavi izgled je upotreba dve različite nijanse podloge. Nanesite vašu pravu nijansu (onu koja je najsličnija tonu vaše kože) na vrat i preko celog lica, zatim nanesite nešto tamniju nijansu na nos, obraze, bradu i čelo, stvarajući krst neznatno tamnije boje na sredini lica. Ova tehnika osvežava boju lica i zaista čini da koža izgleda blistavo.

Korektor je jedan od najdragocenijih stanovnika vašeg nesesera za šminku. Ukoliko umete pravilno da ga koristite, on savršeno prekriva nedostatke na licu, podočnjake, bubuljice. Proizvodi se u tri oblika: u vidu kreme, stika i gela. Ponekad, ako se korektor ne odabere pravilno, može se javiti rakun efekat – koža oko očiju biće mnogo svetlija od ostatka lica. Žene najčešće prave grešku kada boju pudera i korektora biraju tako što je probaju na nadlanici, gde je boja kože ipak drugačija od one na licu. Najbolje je nijanse probati na području vilice i tako izabrati ton koji će odgovarati i uz vrat, a ne samo uz lice. Korektor se nikada ne utrljava u kožu, već se nežno utapkava. Ako ga nanosite grubo, dobićete suprotan efekat – koža će pocrveneti, a mesto koje ste želeli da prekrijete biće još naglašenije.

Na kraju, važno je napomenuti da je zaštita kože od UV zračenja veoma važna. Koža koja nije adekvatno zaštićena gubi sjaj, a ten postaje mutan.