Devet razloga zašto je lepo letovati na selu Hrana za glavu

Ovo je period kada su svi ili već napravili planove za leto, ili ih upravo prave. Svejedno je da li to radite u prvom ili poslednjem minutu, stresno je. Ne samo danas, oduvek je taj letnji odmor fiksacija svih (radnih) ljudi, a i dešava se samo jednom godišnje. Neki vole uvek sličan scenario, neki istražuju, ali se većina odlučuje za more. I ako sve bude u redu, vrate se ponekad odmorni, ponekad na korak da budu odmorni, reko kad relaksirani. Poslednjih godina, sve više ljudi otkriva selo kao idealnu destinaciju za odmor. Ni selo više nije samo dedina rodna kuća, mnogo je više od toga. Možda baš zbog dede, naš glas ide za selo i to:

1.Zato što se ne putuje čarter letom u najneverovatnije vreme. Ostaje se koliko nam je volja, s velikom mogućnošću da bez stresa produžimo boravak.

2.Zato što je seoski turizam posebno razvijen u sofisticiranoj Toskani, na dekadentnom jugu Francuske i u prelepim delovima naše zemlje koje nismo nikad upoznali, a koji nude čarobne vajate, brvnare i salaše za odmor.

3.Zato što liči na sopstveni dom, a to nije. Nema spremanja, čišćenja peska, sušenja gomile peškira, sve je svedenije, mirnije, racionalnije. Nema buke i gužve. Masovnost je isključena, ukoliko se ne radi o poseti pijaci ili letnjim vašarima.

4.Zato što nosimo sa sobom samo svoje najmilije stvari, časopise, knjige, filmove, a kod kuće ostavljamo dušeke, kolutove, mišiće, suncobrane, kofice i lopatice i, naravno, pumpu za naduvavanje dušeka. Zato što nosimo garderobu koju ne nosimo često u gradu, pravimo mnoštvo kombinacija od malo komada. Zato što možemo da nosimo svoje omiljene čizme i usred leta.

Flowers_cottage

5.Zato što jedemo kad smo gladni, a ogladnimo baš kada i koliko treba i zbog toga nemamo grižu savesti, imamo osećaj da smo u skladu sa prirodom i njenim ritmom. Jedemo domaću, organsku hranu i otkrivamo ukuse koje smo zaboravili. Daleko smo od grickalica i lanaca brze hrane. To što nema mora, ne znači da ne možemo da jedemo svežu rečnu ribu.

6.Zato što je pokrivanje perjanim jorganom obavezno i u julu i avgustu, a to garantuje najslađe snove i ušuškanost koju nismo imali od detinjstva.

7.Zato što je verovatnoća da sretnemo nekog poznatog minimalna, a ona da sretnemo nekog iritantog poznatog još manja. S druge strane, mogućnost da upoznamo nekog novog i simpatičnog je velika, posebno pred kraj dana, uz čašu lokalnog pića, ispred radnje ili u jedinoj kafanici u selu.

8.Zato što je boravak na selu postao retkost, ekskluziva. Oni koji idu na selo na odmor šalju poruku da su oni mnogo više od aranžmana i čekanja redova na granici. Govore nam da imaju plan, da je sopstveni odmor glavni cilj i da su spremni da svoje slobodno vreme osmisle. Kupanje nije isključeno, reke i jezera su obično u blizini. Idealno je što se sve može, a ništa se ne mora. Što selo obuzme svojim sporijim ritmom i filozofijom koja prirodu stavlja na prvo mesto.

9.Zato što (naše) selo to zaslužuje.

Jovana Mihajlović