Dobra parfemska prilika Parfemi

Hamletovska dilema glasi: kako odabrati pravi parfem za pravu priliku? Evo nekoliko korisnih uputstava.
Nije neuobičajeno parfeme razvrstavati prema prilikama u kojima ćemo ih nositi. Da bismo vam olakšali izbor napravili smo 6 grupa mirisa koji obuhvataju širok dijapazon prilika u kojim ih biramo. Grubo ih možemo podeliti na: parfeme za svakodnevne obaveze, parfeme za izlaske, parfeme idealne za kancelariju, parfeme za svečane prilike, sportske parfeme i one koje možemo nazvati univerzalnim, zgodnim za svaku situaciju.
Predrag Ignjatović, Jasminov parfemski stručnjak kaže: “U grupu parfema za svaki dan spadaju uglavnom svežiji parfemi sa solidnim performansama i srednjom projekcijom koji mogu da pokriju sve dnevne prilike (projekcija je izraz koji koristimo kada želimo da objasnimo koliko daleko se parfem oseća sa kože, odnosno na kojoj razdaljini od nas ljudi mogu da ga osete). Ovo je ujedno i najbrojnija grupa, jer proizvođači u poslednje vreme uglavnom lansiraju parfeme ove vrste, pošto se parfemi koji se koriste svakodnevno najbrže troše, pa samim tim mušterije češće kupuju te parfeme. Ovo je i najpopularnija grupa kod potrošača, jer dosta njih ne voli da menja parfeme nego godinama koriste isti parfem koji odgovara svim dnevnim prilikama. Parfemi za izlaske su uglavnom slatki, začinski parfemi koji imaju dobru projekciju, kao i sve ostale performanse. Zbog jače projekcije, ne preporučuju se za svakodnevne varijante, jer mogu da budu zagušljivi. To su parfemi koji će se osećati i u sobama punim dima, jer su dovoljno jaki da ih dim ne zaguši. Zato su pogodni za sve vrste noćnih izlazaka.”
Parfemi za kancelariju su uglavnom sveži čisti sapunasti parfemi koji mirišu eleganto. Njihova projekcija je umerena, što je dovoljno da ih kolege osete, ali nisu napadni. Pošto se čisti parfemi smatraju profesionalnijim, najbolji su za kancelariju i druge poslovne prilike. Uglavnom imaju trajnost od 6 do 8 sati, što je dovoljno da se pokrije ceo radni dan.
U grupu svečanih parfema spadaju oni sa odličnim performansama i projekcijom, jer je cilj da se istaknu. Mirišu elegantno, amberasto, začinski. Zadovoljavaju prilike u otvorenom i zatvorenom prostoru i dim ih ne potire. Pošto su ovakvi parfemi uglavnom sofisticirani, oni su i najskuplji, jer su po sastavu najkvalitetniji. Predstavljaju vrstu parfema za specijalne prilike. Zbog toga se u njima koriste skupi sastojci kao ruža, iris, oud, ambergris, tuberoza, sve vrste belog cveća, animalne note. Često se koristi kombinacija ambera i vanile.
Sportski parfemi su uglanom sveži, citrusni parfemi, sa slabijom projekcijom, da ne bi bili zagušljivi usled zagrevanja tela. Ne traju dugo, što u njihovom slučaju nije mana, jer će se svakako isprati tokom tuširanja posle treninga.
Na pitanje da li postoje parfemi koje možemo upotrebljavati u svim prilikama Ignjatović kaže: “U grupu univerzalnih parfema spadaju oni koji mogu da se koriste u svakoj od navedenih prilika. Razlikuju se od svakodnevnih, jer imaju bolje performanse. Njih je ujedno i najmanje, ali je njihov broj u porastu proteklih godina. U ovim parfemima, dominantnije note su uglavnom ambroksan i amberwood. To su ujedno i sintetičke note koje ovim parfemima daju bolje performanse.”