Dragoceni saveti: Kako Ana kaže Hrana za glavu / Trendovi

Ako u 2020. godini razmišljate da započnete ili nastavite svoju karijeru kao preduzetnica, verovatno najbolji savet koji neko može da vam da je slušajte uspešne i ostvarene. Slavna urednica američkog izdanja časopisa Vogue, Ana Vintur, na predavanju u čuvenoj školi Central Saint Martins kao ekspert za stvaranje novih zvezda u svetu mode, dala je nekoliko poslovnih saveta budućim modnim guruima. Ti saveti mogu biti korisni i običnim smrtnicima na početku karijere.

Započinjanje sopstvene proizvodnje ne mora biti put do uspeha
Ana smatra da izlazak iz školske klupe i automatsko započinjanje sopstvenog posla nije baš najpametniji potez. Po njenom mišljenju, nakon diplomiranja, mladi dizajneri moraju proći sito i rešeto radeći kod starijih i iskusnijih kolega ili u nekoj od modnih kuća kako bi saznali sve prednosti i mane koje posao nosi.

Pronaći posao što pre i biti od koristi
Na početku karijere ne birajte mnogo, zaposlite se, pa makar i u restoranu, kako biste učinili najbolje za sebe i za druge, smatra ona.

Ne pravite cirkus od revija
Kao posetilac svih važnih modnih događaja u svetu, Vintur smatra da mnogi dizajneri greše jer ulažu neverovatne količine novca u revije, ne shvatajući da su zapravo intimnije prezentacije one na kojima će se rad dizajnera propratiti bez žurbe i histerije. S obzirom na to da studenti već sa sobom imaju finansijski teg zvani studentski kredit, nema potrebe da se dodatno zadužuju praveći preskupe revije, koje se, ma koliko dobre bile, zaborave sekund nakon što uđete na neku drugu.

Stidljivost je zabranjena…
Iako se sama uvek krije iza sunčanih naočara, mladim dizajnerima apsolutno preporučuje da budu što vidljiviji. Naglašava da je jedan od preduslova za dobijanje novca upravo način na koji se predstavljate, kao i način na koji predstavljate svoju viziju i ideju.
…ali i preterano isticanje na društvenim mrežama
Ana tvrdi da, iako danas svako može postati popularan zahvaljujući društvenim mrežama, to ipak nije dobar put. Ukoliko hoćete da postignete pravi, dugotrajan uspeh, nemojte graditi ime na društvenim mrežama, nego prionite na posao.

Pronađite svoj oslonac
Vintur smatra da bi uvek trebalo imati podršku nekoga ko se razume u aspekte posla u kojima niste baš najbolji i ko će vam se naći u svakoj situaciji. Najbolje bi bilo da vam je ta osoba dobar prijatelj ili blizak rod. Mnoge imperije su stvorene i traju upravo zahvaljujući sjajnom partnerskom odnosu.