Emili Koperman, Nos – Parfem ne smete olako shvatati Parfemi / U fokusu

Iza novog Trussardi parfema Sound of Donna, kreiranog za generaciju X i milenijalke, mlade žene koje vešto balansiraju posao i slobodno vreme stoji Nos Emili Koperman. Prepuna je iznenađenja, poput kontrasta između mandarine, magnolije, zelenog badema, tuberize, suncokreta i Mont Blanc akorda, ova parfemska kompozicija bila je povod da za Jasmin razgovaramo sa Emili.

Odlučili ste da postanete parfimer sa 13 godina, kada ste sa školom posetili fabriku Rochas u Poasiju gde ste upoznali Nicolasa Mamouniasa, Nos ove modne kuće. Ko je najviše uticao na vas? Nicolas Mamounias ili Jean-Louis Sieuzac, Dominique Ropion, Jean-Claude Ellena ili Maurice Roucel, poznati parfimeri sa kojima ste kasnije sarađivali?
Svi ti susreti su bili veoma korisni u različitim fazama moje karijere. I svaki put iz nekog sasvim drugačijeg razloga. Uprkos tome, rekla bih da je učenje zanata od Dominique Ropion bilo naročito pozitivno iskustvo. Od njega sam naučila izvestan pristup, način rada, disciplinu i istrajnost. Međutim, mislim da je bilo podjednako važno okrenuti novi list, odvojiti se od ovih izvora uticaja i stvoriti sopstveni stil parfimerstva.

Kako ste došli na ideju za Mont Blanc akorde?
Ovaj desert me je oduvek fascinirao. Vazdušasti šlag u kombinaciji sa hrskavim, laganim šaumom i senzualnim kestenom – ovo je praktično parfem sam za sebe!

Kada kažete tuberoza, mislite na Fracas koji je iz 1948. godine. Šta čini Sound of Donna tako mladalačkim i svežim?
Za mene tuberoza nikad ne stari. Ona prevazilazi vreme i pronalazi mesto u mnogo različitih kultura. Takođe je veoma sofisticirana, višestrana; ovo je cvet koji može da se reinterpretira na hiljade načina.

Koko Šanel je rekla da je žena bez parfema, žena bez budućnosti. Šta vi mislite?
Bila je apsolutno u pravu. Parfem je nevidljivi asesoar koji deluje direktno na podsvest. Oružje koje ne smete olako da shvatite!

Koji parfem koristite?
Uvek nosim mirise na kojima radim. Drugim rečima, stalno menjam mirise. Ujutro mogu da nosim vodicu od mandarine, a kada uveće izađem iz kancelarije, mogu da imam na sebi miris baziran na sandalovini.

Koje mirise ne podnosite?
Postoji veoma malo mirisa koje ne podnosim. Retko pronalazim nešto što me stvarno ne zanima. Za mene je sve izvor inspiracije. Mogu da mi smetaju mirisi koji su prejaki, posebno ako preovlađuju.