Audrey Tautou as COCO CHANEL in Anne Fontaine's COCO AVANT CHANEL. Trendovi

Nije čudo što pored regularnog francuskog, Vog ima i specijalno, parisko izdanje. Nije im dovoljno jedno, neophodna su dva da se naglasi taj poseban stil. Francuskinje jesu drugačije, u to nas uveravaju i najbanalniji primeri. Ali, šta je to što ih čini tako posebnim? I kako da i mi budemo pomalo Francuskinje?

U najkraćem, stil Francuskinje je sve ono što je svojevremeno zacrtala Koko Šanel. A to je: diskretna elegancija, zavodljiv stav i Ženstvenost. Francuskinja nikad nije robusna, uvek je verna toj svojoj ženstvenoj strani. Oslušnite ih samo kako govore. Ustvari, one ne govore, one cvrkuću. Vitke su iako se odlično hrane. Jedu, a mršave. Kako? Tu tajnu najteže je otkriti.

Nonšalantnost Francuskinja možda i može ponekad da se iskopira, ali ona se stiče kroz mnogovekovnu praksu. Nešto slično kao kada je u pitanju neuporediva engleska trava. Potrebno je samo uredno je šišati i zalivati i tako činiti vekovima. Francuskinje su od malena okružene vrhunskim ikonama stila – u časopisima, u radnjama, na ulicama. To je njihovo prirodno okruženje. Koko Šanel, Kristijan Dior, Sen Loran, Gerlen doprineli su tom neponovljivom, urođenom stilu Francuskinja koji pokušavaju da oponašaju žene širom sveta.

Francuskinjama je stil u krvi, u genskom kodu, ali ono što ih odlikuje jeste činjenica da su dovoljne hrabre da, bez komleksa, razbijaju nametnute dress kodove. Po njima, trendovi postoje samo da bi se menjali i kombinovali, da bi se od nečega krenulo.

Francuskinje su uvek korak ispred svih ostalih. Pre svega, one retko greše. Ne prate slepo nametnute trendove, povinuju se samo nekim osnovnim pravilima. Crveni karmin uvek, štikle uz džins, kvalitet ispred kvantiteta, fokus na jednom detalju a ne na mnoštvu dodataka, nositi samo ono što vam dobro stoji, a ne ono što je moderno.

Boje kod Francuskinja nikada nisu preterane. I kad žele da istaknu neku boju odluče se za dve nijanse, kako bi imale prelaze, a ne stroge definicje. One su poznate i po nijansama crne i sive koje malo ko nosi. Francuskinje su veoma praktične. Nećete ih videti da nabadaju u štiklama ako im to nije udobno. Niti će ih nositi u nevreme, pre podne, na random mestu, u šopingu. Pre će se odlučiti za praktične, ravne cipele nego da se brukaju izgledajući karikaturalno.

Šminka Francuske žene je decentna. Stil kozmetičke kuće Gerlen je možda najbolji primer kako Francuskinje razmišljaju. Iscrtano oko ili jarko našminkana usta, ali nikad oba, nešto su što karakteriše Francuskinju. Šminka je tu da istakne samo ono najlepše na licu koje nikako nije samo prostor na kome se boje smenjuju. Francuskinje i Gerlen su i doveli no make-up šminku do savršenstva.

Francuskinje uvek imaju odličnu frizuru. Ne preteruju s bojama, opredeljuju se uglavnom za prirodne kolorite, vole šiške, žele da deluju kao da su neobavezno namestile kosu a zapravo tačno znaju da sve to izgleda baš kako treba. Može da se desi da se Fracuskinja izvanredno obuče, a da kosu samo uredno veže u rep i da se nenamteljivo, blago našminka. To smo videli na primeru glumice Marijon Kotrijar na crvenom tepihu ili Izabel Maran. Total look ostavljaju Amerikankama, one vole balans i ni u čemu ne preteruju.

Čuvena je preporuka Koko Šanel: kad završavate sa sređivanjem, uvek skinite onaj poslednji detalj koji ste stavili, da ne preterate. Koko Šanel je definisala stil Francuskinja i dala mu je večnu osnovu. Zato ne čudi što se upravo od njenih bazičnih komada garderobe – sakoa bez kragne, male crne haljine i bisera na tvidu – počinje kad se opisuje stil Francuskinja. Zato se Šanel filozofija proučava u svim dizajnerskim školama na svetu i opstaje kao jedan od najomiljenijih trendova svih vremena.

Drugi najveći francuski kreator, Kristijan Dior, darovao je Fracuskinjama glamur. Uzak struk i suknje u pun krug postale su savršena, neprevaziđena kombinacija, za svaku priliku.

Francuskinje nikada ne nose odeću za sport na ulici. Trenerke su za teretanu. Helanke nisu za kafić niti za posao, kao ni sportske patike. Ali, zato umeju da nose mušku košulju, bisere sa džinsom i isključivo seksi, ženstveni veš. Od najranije mladosti Francuskinje nose čipku i svilu, vole da se osećaju ženstveno u svakom trenutku. Zvuči tako jednostavno. Probajmo!

J.M.