Gastro scena: Jagnjeća kapama Hrana za glavu

Izvorno, jagnjeća kapama je prolećno jelo. Veoma logično, imajući u vidu da su osnovni sastojci jagnjetina, mladi luk i mlado zelje ili spanać – svi sastojci koji bi trebalo da budu dostupni isključivo s proleća. Sa razvojem moderne trgovine i dostupnosti namirnica bezmalo preko cele godine – u kapami možemo da uživamo i tokom ostalih godišnjih doba.
O kapami ne postoji mnogo pisanih istorijskih tragova. Neki kažu da je to jedino izvorno srpsko jelo, drugi da je nastalo na teritoriji Kosova i Metohije, a treći da su Turci preuzeli to jelo od nas. Najlepše je od jagnjetine, mada ga neki prave od drugih vrsta mesa, čak i od piletine. Zbog obilja zeleniša koje se koristi za pripremu kapame, kaže se da je to prava vitaminska bomba. Servira se uz ovčije kiselo mleko, mada sasvim lepo paše i uz kravlje, kao i uz parče dobrog rustičnog hleba. Jedno od jela kojim se ne bismo postideli pred bilo kojim gostom, naročito iz inostranstva – pravi ponos nacionalne kuhinje.

Jagnjeća kapama
1kg jagnjetine
2 kašike brašna
1 glavica crnog luka
3 veze mladog crnog luka
1 veza mladog belog luka ili 5 čenova
1kg spanaća ili 5 većih veza zelja
1-2 kašičice aleve paprike
So, biber, ulje
Jagnjetinu iseći na parčad veličine 4-5cm i uvaljati u brašno sa svih strana.
Sitno iseckati crni luk. Mladi luk očistiti i oprati i zajedno sa perima (zelenim delom) iseći na kolutove.
Spanać ili zelje dobro oprati; ukoliko se koristi zelje – iseći ga na krupnu parčad.
U dubljoj šerpi zagrejati nekoliko kašika ulja, pa ubaciti parčad jagnjetine. Pržiti sa svih strana 3-4 minuta, kako bi se uhvatila zlatna korica. Isprženo meso izvaditi na tanjir.
U istom ulju ispržiti crni luk, pa dodati mladi luk i beli luk, 1 kašičicu soli i nastaviti sa prženjem. Kada povrće svene, vratiti meso u šerpu, naliti vodom tek da ogrezne i zagrejati do ključanja. Kada provri, smanjiti na srednje jaku temperaturu, poklopiti i ostaviti da se dinsta oko sat i po vremena – po potrebi dodati još vode.
Nakon što se jagnjetina skuvala, pobiberiti i dodati 1-2 kašičice aleve paprike. Dodati spanać ili zelje i poklopiti, kako bi se povrće potparilo. Izmešati i kuvati 15-ak minuta. Probati i eventualno dosoliti.
Služiti uz kiselo mleko (najbolje ovčije) i uz dobar hleb.

Tanja Leković