Glamurozne dive – Rita Hejvort Hrana za glavu

Nekada je za status seks simbola bilo dovoljno odigrati fatalni ples sa samo jednom skinutom rukavicom. Nema osobe koja se ne seća Rite Hejvort iz filma Đilda kako zamahuje crvenom kosom i trepće krupnim, crnim očima.
Hejvortova je svakako bila osveženje nakon pomalo muškobanjastog stila koji su nametale Marlen Ditrih i Greta Garbo. Za njom su uzdisale mase, pa je tako njen pinap poster najpopularniji u istoriji, posebno među vojnicima. Zanimljivo je reći da se Rita, kako bi došla do izgleda koji ju je proslavio, operisala više puta jer je prethodno imala isuviše latino izgled.
Dugo je poznata glumica slovila za veoma stidljivu osobu koja nema nikakve šanse za proboj, baš zbog takvog temperamenta. Mnogi novinari tračerskih listova komentarisali su kako Hejvortova neće moći da uspe i pored svog fantastičnog izgleda.
S novim imidžom Rita ređa filmske uspehe: Devojka sa naslovnice, Đilda, Nikada se nećeš obogatiti… Ipak, i pored velikog talenta za glumu i ples, i sjajne uloge u Đildi koja je zakovala njenu zvezdu u istoriju, i dalje ostaje upamćena njena rečenica: Muškarci ležu sa Đildom, a bude se pored Rite Hejvort.
Glumica je tokom karijere imala dosta problema sa svojom producentskom kućom koja joj se pored poslovnih planova veoma mešala i u privatni život. Veza sa tada oženjenim princom Ali Kanom, koji će joj kasnije postati i suprug, nije naišla na odobravanje, ali se ona i pored čvrstih ugovora sa kućom Kolumbija ipak opredeljivala da stvari radi na svoj način. Pored braka sa princem, imala je još nekoliko brakova i veza, a jedan od njenih muževa bio je i čuveni Orson Vels.
Jasno je da je fatalnost Hejvortove poticala ne samo od njenog izgleda, nego i od stava koji je malo ko u Holivudu posedovao. Oduvek je birala muškarce i uloge, bez obzira koliko je štete to moglo da joj nanese, a kada je bivši muž Ali Kan ponudio milion dolara u zamenu da se njihova kćerka vaspitava u muslimanskom duhu, glatko ga je odbila. Umrla je 1987. godine od Alchajmerove bolesti, okružena ljudima koji su je voleli.