Igra svetlosti i senke Šminka / Trendovi

Ako bismo pokušali da prevedemo Sculpting i Contouring tehniku, slobodan prevod glasio bi ovako – Sculpting tehnika predstavlja tehniku vajanja, tj.isticanja, dok Contouring&highlighting tehnika predstavlja tehniku preoblikovanja lica. Iako obe tehinke asociraju podjednako na isti završni efekat, one se u mnogo čemu razlikuju. Mnogi ih poistovećuju, što je pogrešno. Da biste postali vešti danas vam je potreban samo jedan proizvod Max Factor MIRACLE CONTOUR DUO koji je dostupan u dve varijante, svetlijoj i tamnijoj. Uz dobar proizvod za savršen rezultat potrebna je naravno i vežba.

TEHNIKA VAJANJA
Pođimo od prve, Sculpting tehnike, tj. tehnike vajanja. Ovo je tehnika kojom se želi vizualno istaći prirodan oblik lica u predelu jagodičnih kostiju. Tehnika vajanja se pravilno izvodi pomoću rumenila ili bronzera. Odabirom željene nijanse na pravi način ističemo prirodnu fizionomiju lica postavljanjem rumenila na određeno mesto, naglašavamo ono što želimo da istaknemo. Na najviše tačke jagodičnih kostiju, simetrično, stavljamo rumenilo koje nanosimo četkom u zamišljenu liniju ruba jagodične kosti od ušiju ka nosu. U zavisnosti od toga da li želimo oštriju liniju, intenzivnije boje, pokret će nam biti nekoliko puta ponavljan putanjom u pravcu uši-nos-uši, što bi bila večernja varijanta šminkanja. Ukoliko se opredelimo za dnevni izgled, blagim krugovima na najvišoj tački obraza ispisujemo četkom krugove koji zahvataju samo najviši vrh jagodične kosti na obrazima što daje efekat dnevnog, prirodnog make up-a. Ova tehnika je završni potez u šminkanju i zaokružuje željeni izgled određenom svežinom koju postiže.
TEHNIKA PREOBLIKOVANJA
Druga tehnika, za razliku od prve, izvodi se na početku šminkanja, nakon postavljanja tena, a pre nego što počnemo sa šminkanjem očiju i usana. Contouring znači izvlačenje kontura, preoblikovanje lica. Kosi se sa prvom tehnikom jer se vizuelno izvlače konture i ivice na licu uz pomoć tamnijih i svetlijih nijansi. Tamnija nijansa pudera kojom izvlačimo konture trebalo bi da bude dva do tri tona tamnija od prirodne boje kože, a svetlija nijansa pudera; ukoliko je kompaktni, trebalo bi da je potpuno beo, a ukoliko je kremasti trebalo bi da bude dva do tri tona svetliji od prirodne boje kože. Tačke na licu na koje se nanosi tamnija nijansa pudera su duž ivice jagodične kosti na obrazima, zatim na ivice nosa koje se pružaju od korena nosa ka usnama, na donje ivice čeljusti koje se protežu od resice ušiju ka bradi i na koren kose iznad lukova obrva. Svetlija nijansa se nanosi na deo čela između obrva ka korenu kose, na sredinu nosa od korena ka vrhu, na predeo iznad jagodične kosti u pravcu vrhova ušiju kao i na vrh brade. Ovom tehnikom se izlače jasne, oštre tamnije i svetlije konture koje se naknadno četkom ublaže i vizuelno stope jedna sa drugom. Na ovaj način preoblikujemo lice i postižemo malo dramatičniji izgled koji može sam za sebe da zaokruži kompletan izgled bez daljeg šminkanja očiju i usana, ali ukoliko se ide u dalje korake šminkanja imajmo na umu da se nakon ove tehnike na lice ne nanosi ništa više od pudera nego se prelazi na šminkanje očiju i usana.
M.R.