Imperija lepote: Guerlain – Parfem kao forma sećanja Imperija lepote

Sa stažom od 170 godina Guerlain je jedna od najstarijih parfimerijskih kuća na svetu. Prosto je zamamno kad znate da koristite parfem koji se koristio još pre dva veka i koji se pravi po gotovo istoj recepturi godinama unazad. Za razliku od drugih, Guerlain nije samo ogranak neke modne kuće. Guerlain je imperija za sebe.
Sve je počelo 1828. godine kada je Pjer Fransoa Paskal Gerlan otvorio prvu parfimeriju u Rivoli ulici u Parizu. Pjer Fransoa je bio vlasnik, ali i majstor zadužen za izradu parfema. U tom poslu najveću podršku su mu predstavljali njegovi sinovi, Eme i Gabrijel. Sredinom 19. veka parfeme Guerlain počinju da koriste gotovo sve evropske kraljevske kuće. Guerlain je zadržao glamur i stil s kraja 19. veka, pa je i poseta njihovoj prodavnici na Jelisejskim poljima svojevrsno hodočašće u bel epok eru. Guerlain je ostao dosledan izvornom stilu parfema od pre dva veka. Era lepote, kreativnosti, kankana, kabarea i bioskopa zadržala se do danas u Guerlain proizvodima. Kuća Guerlain brižljivo neguje davno izdefinisan stil. Mnogi kritičari mode i mirisa smatraju da je kuću Guerlain i njihove parfeme teško svrstati u neki poseban tip jer su toliko jedinstveni da zapravo čine tip za sebe.

Od svog nastanka do danas kuća Guerlain je kreirala preko 600 parfema. Oko 80% sastojaka su prirodni. Gotovo svi Guerlain parfemi sadrže notu vanile i ćilibara u magičnoj razmeri. Parfimeri su proputovali svet kako bi pronašli prave elemente za svoje proizvode. Potraga za novim cvetom, novim voćem ili novim začinom bila je ultimativni cilj. Sastojci se donose iz Maroka, Tunisa, Nepala, Jemena, Sicilije, sve u cilju pronalaska nove inspiracije, dostojne ove kuće. Vrhunski parfem-majstori uspevaju da u kapi parfema dočaraju ceo jedan dalek svet ili neki specifičan trenutak, kao što je letnja kiša na Siciliji. Ta kap je najintenzivnija forma sećanja, kako je tvrdio Žan-Pol Gerlan, poslednji parfem majstor porodice Guerlain (danas glavni parfimer je Teri Vaser). Parfem je kao nevidljiva odeća koja omogućava ženama da otkriju najintimniji deo sebe, svoju senzualnost i svoj tip. Gerlanovi su smatrali da dobar parfem ne čini broj iskorišćenih sastojaka, već njihova dobra kombinacija. Žan-Pol Gerlana su smatrali Markom Polom esencijalnih ulja jer je proputovao svet u potrazi za novim inspiracijama. On je bio poslednji čuvar porodične Biblije mirisa i kombinacija, a bio je poznat po tome što je mogao da razlikuje gotovo 3.000 mirisa.
Iako svojim notama nekada oslikavaju i melanholične dane čovečanstva, u osnovi Guerlain parfemi slave život i uspevaju da u jednoj kapi prenesu radost malih stvari – kapi kiše, miris bašte u rano prolećno jutro, miris limunovog drveta, ruže iz Damaska, miris vanile, miris kolača od badema, miris sutona. Jednostavno magično!