Imperija lepote – Versace Imperija lepote

Ako se neka modna kuća na ovim prostorima percipirala kao pojam luksuza, onda je to definitivno Versaće. Čuvena meduza devedesetih godina prošlog veka vrištala je sa kaiševa, dukserica i džempera žestokih momaka širom Srbije. Negde daleko, izvan granica naše zemlje, Đani Versaće gradio je svoju imperiju sa buljukom supermodela iz spota Freedom Džordža Majkla.

Priča počinje u Milanu krajem sedamdesetih godina kada je Kalabrijanac Đani, uz pomoć sestre Donatele i brata Santa, počeo svoj vrtoglavi uspon stepenicama visoke mode. Dizajner je bio inspirisan starogrčkim motivima, ali i Vorholovom estetikom, pa je kombinacijom ova dva nespojiva uzora, nastao brend Versaće. Posle kratkog angažmana u kući Byblos, Đani je otvorio prvi butik u milanskoj ulici Via della Spiga i istorija je mogla da počne. Iako su ga često optuživali za popularisanje kiča i vulgarnosti, Versaće je do smrti ostao dosledan svome stilu, koji je, pored kritika, imao milione kupaca širom sveta.

Kreator je bio prijatelj sa mnogima poznatim ličnostima, naročito sa čuvenim manekenkama i holivudskim zvezdama, za koje je stvarao specijalne odevne kreacije, namenjene specijalnim prilikama. Haljina sa zihernadlama, koju je Elizabet Harli ponela krajem devedesetih godina, bila je izglasana za haljinu-ikonu, dok je čuvena zelena više otkrivam nego što pokrivam kreacija Dženifer Lopez završila kao peta na istoj listi. Svi su želeli da budu zaštitno lice poznate modne kuće, kao i da budu viđeni sa bilo kojim članom klana Versaće. To je bila stvar prestiža.

2

Versaćeovi su bili sjajni biznismeni, pa su pored mode, talenat usmerili i na uređenje kuće. Lavovi su počeli da vrebaju iz kupatila, sa bazena, sa peškira, sa pločica. Podstaknuti uspehom u dizajniranju enterijera, otvorili su i Pallazo Versace hotele u Australiji, Kini, Dubaiju i Makau.

Đani nije imao decu, pa je Donateline potomke gledao kao svoje. Testamentom je polovinu zaostavštine namenio sestričini Alegri, a pozamašnu sumu ostavio je svom dugogodišnjem partneru Antoniju Damicu. U julu 1997. godine, ubijen je ispred svoje kuće u Majamiju, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Njegova smrt bila je veliki udarac za svet mode, za njegove slavne prijatelje, a ponajviše za porodicu Versaće. Brat Santo i sestra Donatela, poznata po svom preprženom tenu i plastičnim operacijama, preuzeli su kompaniju u septembru iste godine. Tačno tri dana posle isteka prve godine od Đanijeve smrti, Donatela je izbacila svoju prvu kolekciju, rađenu u svakom smislu kao omaž svemu što je njen brat ikada stvorio. Mnoge slavne ličnosti koje su podržavale Đanija dale su podstrek i njegovoj sestri na ovoj emotivnoj, istorijskoj reviji.

Donatela je danas, iako manjinski vlasnik u odnosu na svoju ćerku i brata Santa, lice koje sa uspehom održava imidž modne kuće Versaće. Pored rada na kolekcijama, ona je i jedna od najpoznatijih svetskih party host-ova, a na njenim žurkama, pored Lejdi Gage, Kejt Mos, Madone i Bijonse, đuska i luduje i sam princ Čarls. Imperija je preživela, a u 2016. Versaće nas vidi kao svedene, ali seksi dame.


Proizvodi