Ispeci pa reci: Pravda za Č, Ć, Š, Ž, Đ Hrana za glavu

I bi dodela Oskara. I sa njom pitanje koje, sudeći po internet portalima koji se bave srpskim jezikom i transkripcijom stranih imena, bi Hoakin, Hvakin, Vaken Finiks, Feniks… Ko će ga više znati! Stručno mnogoglasje, i ovde nisam ironična, zaista je stručno, uvažava glumčevo portorikansko poreklo, ali i pravila transkripcije španskih imena u srpskom jeziku, kao i činjenicu da sam glumac tvrdi da je ime menjao jer u Americi ne umeju da ga izgovore. Dok se ne oglase srpski bogovi sa jezičkog Olimpa, ovog čoveka uvek možemo nazvati sjajnim Džokerom i osobom koja je održala osvešćujući govor o pravima životinja, ljudskom sebičluku i svireposti.

Kad već pominjem prava, jedno mi se čini posebno značajnim, a za njegovu ispravnost nam, zaista, nije potrebna potvrda srpskog jezičkog panteona. Mislim na pravo pisanja Č, Ć, Š, Ž, Đ u elektronskoj komunikaciji. Ne postoji dan u kom ne dobijem poruku, mejl ili ne pročitam tekst u kome i ima i nema ovih grafema. S jedne strane, razumem da je ponekad bolje koristiti tzv. ošišanu latinicu jer savremeni uređaji mešaju fontove i vrlo lako se može dogoditi da dobijete skup nečitljivih hijeroglifa koje ni Šampolion lično ne bi mogao rastabiriti. S druge strane, rad sa decom me naučio da je doslednost u govoru i ponašanju vrlina iznad svih vrlina. Isto važi i za pisanje. Ako se odlučite za ošišanu latinicu, koja nije u skladu sa onim što jezički priručnici preporučuju, onda terajte do kraja. Najgora varijanta je pisanja, što bi Vuk Karadžić rekao, parafrazirajući jednog svog savremenika, po pravilima baba Smiljane– bez pravila. Takvo pisanje je aljkavo, nemarno i neuredno. Nisu isključeni ni nesporazumi koje S umesto Š može izazvati. Ne bih navodila živopisne primere, mislim da smo im se svi bar jednom u životu nasmejali ili zbog njih pocrveneli. Brzina savremene komunikacije nalaže instant odgovore, ali, koliko znam, svaki uređaj ima mogućnost da se na njemu instalira srpska latinična tastatura. Ne budite lenji. Budite dosledni. Budite uredni. I, pre i iznad svega, budite pismeni. Ćirilično pismo ovde i ne pominjem. To je duga i druga priča.

Elektronski uređaji i elektronska komunikacija me podsetiše na moje učenike. Najsvirepija zabrana kojom roditelj danas može kazniti dete zbog npr. loših oceana jeste oduzimanje mobilnog telefona. Uz to ide i zabrana primicanja računaru, a na vrhu gradacije užasa stoji ograničen pristup internetu. Razumem roditelje. Saosećam sa decom. Ipak, trudim se da objasnim, često i jednima i drugima, da pametni telefon, računar i internet možemo koristiti kao dobrog drugara a ne kao zlog gospodara. Nadam se da su mnogi od vas čuli za aplikaciju Vučilo – dolina magičnih reči. U pitanju je besplatna aplikacija koja radi na Android i iOS platformi, a ima i desktop verziju. Ova aplikacija je osmišljena tako da, kroz igru i zabavu, dete (a zašto ne i odrasli) savlada pravopisna pravila. Kada instalirate aplikaciju, dobijete preko 2000 različitih primera za vežbu. Možete da se registrujete, pa da napredujete kroz različite nivoe igrice. Ovu korisnu aplikaciju, sa originalnom grafikom, animacijom i muzikom, kreirala je organizacija Nauči.me a na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju, pre više od tri godine, predstavio je moj kolega iz Niša Milan Petrović. Za nekoliko dana u Beogradu će se održati konferencija pod nazivom Onlajn didaktika. Očekujem da na njoj naučim, čujem, vidim i probam još neko elektronsko sredstvo za učenje koje mogu primeniti i, još važnije,podeliti. Do tada, pravda za Č, Ć, Š, Ž, Đ.