Izabela Roselini – Lepo lice se isplati Hrana za glavu

Potiče iz čuvene umetničke porodice, ali je slavu stvarala sama, prvenstveno zahvaljujući izgledu, tačnije licu. Godinama je bila zaštitno lice kuće Lankom. Danas, njeno neretuširano lice reklamira Bulgari torbe. Pored modelinga, bavila se glumom, nastavljajući porodičnu tradiciju. Od majke, glumice Ingrid Bergman, i oca, reditelja Roberta Roselinija, nasledila je lepotu, talenat i poznato ime. Sve ostalo je ona, takva kakva je, a pre svega prirodna – Izabela Roselini.
Sredinom devedesetih godina, kada joj je posle napunjene četrdesete raskinut ugovor sa kućom Lankom, zbog godina, bila je u centru pažnje medija jer se pobunila protiv terora mladosti i nepoštovanja zrelih godina. Tada je pokazala svetu ne samo da je lepo lice, nego i lice koje ume inteligentno da iznosi svoje argumente, da je i sposobna, poslovna žena koja je iz ovog, na prvipogled poraza, izašla kao pobednica. U saradnji sa Coty grupom, osnovala je svoju kozmetičku liniju i kreirala parfem pod simboličnim naslovom – „Manifesto“.
Bila je na naslovnim stranama svih velikih časopisa (samo se za Vog slikala 23 puta!), radila je sa najpoznatijim fotografima na svetu i najslavnijim kreatorima, doživela je da se njoj u čast priredi izložba fotografija pod nazivom„Portret žene“ u Muzeju moderne umetnosti u Parizu.
Posle majčine smrti, sredinom osamdesetih godina, započela je filmsku karijeru. Njen američki debi bio je film kojim se iproslavila −„Bele noći“. Najpoznatija uloga je ona u Linčovom filmu„Plavi somot“za koju je i nagrađena. Igrala je i na Brodveju, bila je u žirijima vrhunskih svetskih festivala, pojavljivala se u serijalima velike gledanosti, a najnoviji film snimila je prošle godine – „Silent Life“. Nedavno je završila i dokumentarac „Green porno“ u kome proučava životinje i različite načine njihovog parenja. Uz to, bavi se idizjaniranjem tašni za prestižnu kuću Bulgari.
Bila je u vezi sa slavnim i šarmantnim muškarcima kao što su Mihail Barišnjikov, Martin Skorseze, Geri Oldman i Dejvid Linč. Imala je dva braka – sa Skorsezeom i Tomasom Videmanom, manekenom i diplomcem Harvarda, danas rukovodiocem Majkrosoft inženjeringa, s kojim ima kćerku Elektru za koju svi kažu da je slika i prilika bake, Ingrid Bergman.
Njeno najveće razočaranje je što njena deca nisu imala priliku da upoznaju njene roditelje na koje je ponosna i kojih se seća s toplinom i poštovanjem. Kao istinski kosmopolita, trudi se da doprinese očuvanju planete na sebi svojstven način. Aktivna je u zaštiti životinja i biljaka koje su u nestajanju, a bavi se idresurom pasa vodiča za slepe. Ambasadorka je UNICEF-a. Misli da je najgora stvar koju joj je neko rekao bila to da je još uvek lepa. Slaba tačka su joj špagete i smatra da je vreme u kome živimo upravo ono pravo, da je najbolje za žene i da ne bi volela da živi u nekoj drugoj epohi. Opušta je šetnja i plivanje. Celog života živela je u blizini sestre bliznakinje Isote, a tako danas čine i njihova deca. Kada bi se snimao film o njoj, volela bi da nju glume njeni bivši muževi.To bi, po njenom mišljenju,biloi zanimljivo i smešno. Njen omiljeni miris je miris procvetalih narandži.
Nedavno je učestvovala u dokumentarcu koji se bavi supermodelima koji stare: „O licu, supermodeli nekada i sad“. Dok je bila pred kamerom, autor dokumentarca je potvrdio da je starenje u njenom slučaju zapravo uživanje.Trik za njenu lepotu je dosta smeha i nastojanje da joj je koža uvek čista i umivena. Ne veruje u borbu protiv starosti jer je ona unapred izgubljena, ali se trudi da svoje zrele godine prihvati. Misli da su lepe žene bile Frida Kalo i Ana Manjani koje su starile na sebi svojstven način. One se nisu povinovale standardima, one su ih kreirale.
Greška u šminkanju posle četrdesete, smatraRoselinijeva jeste po svaku cenu prekrivati bore, pa se na licu ne vidi ništa osim korektora i pudera. Trik je da se istakne ono na šta je žena ponosna – lepa usta, boja očiju, duge trepavice – onda se bore i neće primećivati. Kao i milioni drugih, gledajući njene slike,verujemo joj na reč.