Izgledajte sveže u dva poteza – Draping tehnika šminkanja Trendovi

Draping tehnika je stara-nova tehnika šminkanja. Vraćamo se u sedamdesete i pokušavamo da se setimo da je svakoj mami u šminkerskoj torbici osnovni alat za šminkanje bilo rumenilo. U toku dana znala je da popravi rumenilo u samo dva poteza četkom koju je držala u kancelarijskom stolu ili na ogledalu u kupatilu. To su prvi počeci ove tehnike koja je doživela veliki povratak.

Draping tehnika se vratila zato što su tehnike koje su dominirale poslednjih godina išle iz krajnosti u krajnost, od preterano naglašenog i pretamnog konturinga bronzerima do sasvim bledog tena sa tamnim ružem. Sve je pretilo da postane neprirodno i izveštačeno, gubila se prirodna fizionomija lica. Draping je odlična tehnika jer može da se primenjuje bez daljih koraka u šminkanju, može da bude početni i završni potez šminkanja upravo kao kada mama popravlja šminku četkom iz fioke u kancelarija. Šta ova tehnika, zapravo, podrazumeva?

Za početak ćemo napraviti kratku podelu rumenila: na tržištu postoje rumenila koja se dele na kajsijasta, rozikasta (losos boja) i sve nijanse crvenog vina do burgundi bordo nijanse. Dakle, postoje tri boje rumenila sa beskrajno širokom paletom nijansi ovih boja. Važno je da odaberemo dva rumenila iste boje, ali različitih nijansi (te iste boje).

Za ovu tehniku šminkanja potrebna su dva rumenila za konturisanje obraza. Jedno bi trebalo da je tamnije nijanse, a drugo nešto svetlije, ali je najvažnije da oba rumenila potiču od iste boje (ukoliko želimo da nanesemo rozikasto rumenilo onda ćemo odabrati tamniju i svetliju nijansu roze boje).

Druga važna stvar su četkice. Za draping se koriste dve. Prva bi trebalo da bude lepezastog pljosnatog oblika, najpoznatija među šminkerima kao fan brush. To su pljosnate četkice koje su napravljene da bi se prilikom senčenja izvlačile najpravilnije konture. Najčešće podsećaju na lepeze. Druga može da bude okrugla i nije nužno da ima oštriju ivicu kojom se izvlači kontura, važno je da se sa njom može senčiti izvučena kontura. Druga četka trebalo bi da je nešto kraća da bi kružni pokreti koji se izvode bili što koncentrisaniji na sitnije krugove kojima se radi blendiranje. Kada je četka duža, ona može da zapraši i one delove lica koje ne želimo da blendiramo ili senčimo. Svaka četka za blending trebalo bi da bude što kraća da bi se dlake četke manje savijale i previjale čime bi pokrete činila kontrolisanijim.

Šminkanje započinjemo nanošenjem baze za puder i tankog sloja tečnog pudera. Kosom četkicom stavljamo tamnije rumenilo ispod najistaknutijeg dela jagodične kosti, potez koji izvodimo jeste kosa linija od usta ka gornjem delu uha. Počinjemo laganim potezima dodajući tamnije rumenilo do željene nijanse koju želimo da imamo na obrazima. Konturu izvlačimo ispod najistaknutijeg dela jagodične kosti, ali ipak malo zahvatimo i samu jagodičnu kost da ivica ne bi bila isuviše oštra i upadljiva. Tamnija nijansa bi trebalo tek blago da naglasi konture koje želimo da imamo. Kada smo izvukli željenu nijansu tamnih kontura na obrazima, prelazimo na svetlije rumenilo i uzimamo okruglu četkicu. Svetlije rumenilo stavljamo na obraz iznad tamnije postavljene konture i senčimo kružnim pokretima zahvatajući i tamnije izvučenu konturu, ali ne prelazeći nikako ispod nje. Efekat bi trebalo da deluje sofisticirano i prirodno. Tamnija kontura u predelu ispod jagodične kosti definiše obraze i čini ih izvajanim, a svetlije rumenilo zaokružuje prirodan izgled dajući mu svežinu i prirodnost.

Draping je idealna tehnika kada imate malo vremena za šminkanje, a trebalo bi da izgledate sveže kao da ste se tek probudili. Na vama je da li ćete ovaj trik podeliti sa svima koji vas pitaju kako to da izgledate tako dobro ili ćete te male tajne brzopoteznog šminkanja zadržite za sebe.

Dragana Žigić