Jasmin nekad i sad Imperija lepote

Nedavno smo na društvenim mrežama imali priliku da vidimo predivne crno-bele fotografije Knez Mihailove ulice, slučajno pronađene u fijoci Aleksandra Đorđevića, našeg uvaženog ilustratora. Autor 155 fotografija je njegov otac, poznati beogradski fotograf Bane Đorđević (1934–1995). Na filmu piše da su slike nastale u proleće davne 1983. godine. Leva strana ulice slikana je 28. aprila u 7.30 ujutru, a desna u maju te godine. Na fotografiji koju objavljujemo vidi se i Jasmin parfimerija koja decenijama postoji na tom mestu.
Veoma je važno imati i graditi kolektivno pamćenje, sećati se važnih i zaslužnih pojedinaca i čuvati tradiciju u najlepšem smislu, jer vrlo često zaboravljamo da su belosvetske novotarije kojima se danas divimo postojale na našim prostorima decenijama unazad. Nije mnogo poznata činjenica da je Jasmin jedan od najstarijih parfimerijskih lanaca u Evropi. Daleke 1956. godine otvorena je prva Jasminova parfimerija. Po prvi put na ovim prostorima dali smo ženama mogućnost da dodirnu i isprobavaju beauty proizvode koji su stajali na dohvat ruke (umesto da se bude iza pulta, kako je do tada bilo uobičajeno). Jasmin parfimerije su 1968. omogućile Beograđankama da uživaju u spa tretmanima, masaži, manikiru, pedikiru i friziranju na jednom mestu. Dakle, pravi gradski spa centar. Pre Pariza, Londona, Rima i Berlina Beograd je dobio prvu kuću za negu lepote u kojoj su se tretmani radili najkvalitetnijim Helena Rubenstien preparatima. Taj spa centar, kakav je u to vreme postojao samo još u Njujorku i Tokiju, posetila je i princeza Ana, kćerka britanske kraljice Elizabete II, prilikom boravka u Beogradu.
Danas, Jasmin je najveći parfimerijski lanac u našoj zemlji. Nismo odustali od koncepcije da se Jasminove parfimerije nalaze na najatraktivnijim lokacijama i da prate najnovije svetske standarde uređenja, strukture objekata kao i nivoa usluge.

Druga slika je fotografija iz najmlađe Jasminove prodavnice, u Tržnom centru Promenada u Novom Sadu. Mnogo toga se promenilo za ovih nekoliko decenija, ali jedna stvar je ostala ista. Trudimo se i trudili smo se da u svom poslu budemo najbolji.