Kako da se šminkate u zrelim godinama Šminka

Žene koje su prešle pedesetu vole da vide svoj lepo našminkani odraz u ogledalu. Ne vole mimiku poznatih ličnosti koje postavljaju standarde na Instagramu, Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama koje najčešće, usled previše šminke i prenaglašenih grimasa, gube svoj originalni odraz. Kad je u pitanju šminka za osobe u zlatnim godinama na snazi je pravilo: manje je više. Evo još nekih korisnih saveta šminkera za žene u zrelim godinama.

Velike količine šminke prikrivaju autentičnog izraz lica. Mlade devojke često preteruju iz želje da liče na nekog drugog. To je prolazna faza i normalna je. Kako vreme prolazi šminka postaje diskretnija, a obično, kada dođu zlatne godine 50-e, 60-e i 70-e žene zavole svoje lice istaknuto sa nekoliko diskretnih poteza dobre šminke i nekoliko trikova za koje su shvatile da odgovaraju njihovom izrazu i da rade posao. Takve žene umeju da postignu svaki izgled koji zamisle. Šminkerima su omiljeni klijenti žene koje se deset godina šminkaju isto, pa žele nešto da promene i da eksperimentišu.

TEN

Pre šminkanja potrebno je da naglasimo i podvučemo jedno važno pravilo koje, bez izuzetka, primenjujemo posle četrdesete godine. Lice u tim godinama ima nizak prag tolerancije na svaku grešku koju smo u mladosti mogli da tolerišemo. Trebalo bi da se zabavimo šminkanjem tek pošto smo lice pravilno odnegovali. Zlatno pravilo: nikada ne stavljamo šminku, a da pre toga nismo adekvatno hidrirali lice. I, nikada nećemo zaspati sa šminkom koju nismo pre odlaska u krevet temeljno očistili kvalitetnim čistačima za lice.

Sve korake nege dobro poznajemo: čišćenje, toniranje i hranjenje. Čišćenje obavljamo uz pomoć proizvoda kojima skidamo izumrle ćelije, nečistoću i preostale tragove šminke sa lica (mleko za skidanje lica, pilinzi, pene i gelovi za čišćenje i pranje lica). Potom nastupaju toniranje tonici, losioni i emulzije kojima skidamo ostatke sredstava kojima smo lice očistili od šminke. Lice hranimo serumima, kremama ili maskama za lice. U srednjim godinama maske su izuzetno važne i više nego dobrodošle kao obavezni proizvodi u kupatilu.

Šminkanje počinjemo od ujednačavanja tena. Sve selektivnije kozmetičke kuće naročitu pažnju poklanjaju ženama u zrelijim godinama tako da anti-age tenovi i tečni puderi pomažu da se postigne svež, ujednačen, mladalački ten na tom zahtevnom uzrastu. Nije preporučljivo preterivati sa količinom preparata, pa su dva pritiska na pumpicu, odnosno količina ravna veličini dva zrna graška sasvim dovoljna za celo lice. Ukoliko smo se opredelili za tečni puder nanosimo ga na lice u tankom sloju, izbegavajući predeo ispod očiju. To je najosetljiviji deo lica na kom se već poigravaju one linijice koje ne želimo dodatno da istaknemo nanošenjem pudera koji će se u njima zadržavati ističući ih na neželjeni način. Tečni puder ćemo, stoga, ravnomerno rasporediti po licu, izbegavajući deo ispod očiju.

Ukoliko ne želimo tečni, možemo odabrati i klasični puder u prahu. Lagana tekstura svakako neće opteretiti lice i ten će biti ujednačen i uglačan. Prvi korak u šminkanju zrele kože je savladan.

OČI

Ukoliko želimo da predeo oko očiju osvetlimo i osvežimo, jedino što možemo jesu tečni posvetljivači. Stavljaju se u tankom sloju i tapkanjem ravnomerno raspoređuju. Njih primenjujumo samo pod uslovom da je predeo oko očiju bez borica i finih linijica. U suprotnom, postiže se kontraefekat nanošenjem tečnog posvetljivača. To znači da je dozvoljeno da stavimo na taj predeo tečni posvetljivač u tankom sloju, a preko njega nikako ne stavljamo ni jednu drugu teksturu proizvoda. Proizvod ostavimo da se osuši, posle nekoliko sati eventualno tapkanjem papirne maramice uklonimo višak i ponovo proizvod nanesemo na mesto gde smo ga prvobitno postavili. Ukoliko u predelu ispod očiju ima bora koje ne želimo da naglašavamo, trik kojem ćemo pribeći jeste da uzmemo korektor u nijansi tamnijoj od tona predela ispod oka. Nanećemo ga malo ispod predela podočnjaka, na najviše vrhove obraza. Na taj način kreiramo kontrast u odnosu na podočnjake sa kojih želimo da skrenemo pažnju. Tamnijim korektorom na vrhovima obraza optički stvaramo iluziju da nam je predeo ispod očiju svetliji nego što prirodno jeste zbog kontrasta kreiranog tamnijim korektorom.

Šminkanje očiju počinjemo nanošenjem podloge za senku. Nijanse koje su idealne za oči u zrelom dobu su topli neutralni tonovi zemljanih boja. Svaki intenzitet boje je dozvoljen ukoliko smo sigurni da nam boja odgovara. Izbeći ćemo svetlucave senke, šljokice i preterano masne senke kako ne bismo istakle kapak u pogrešnom smeru i naglasili bore. Treba izbegavati olovke intenzivnih boja da bismo uokvirili oko. Definiciju oka možemo da postignemo i tamnijom senkom u odnosu na onu koja je dominirajuća na celom gornjem kapku. Na donji kapak ne stavljamo ništa od boja niti olovku. Da ne bismo kreirali teško, zatvoreno oko, izbegavamo boje na donjem kapku. Kada završimo sa senkom, nanosimo maskaru. Najbolje su maskare koje grade volumen, maskare koje produžavaju trepavice nisu baš najbolji izbor u srednjim godinama. Maskare koje grade volumen nanosimo u dva do tri sloja sa pauzama između slojeva da bi se maskara dobro osušila.

USNE

Izvući ćemo liniju oko gornje i donje usne pola milimetra van prirodne granice usana. Samo pola milimetra do milimetar je dovoljno da kreiramo puniji efekat usana i da eventualne linijice obezbedimo od gomilanja neželjene boje koju ćemo naneti na usne. Posle olovke prirodnog tona nanosimo liniju u boji u kojoj želimo da nam bude i ruž. Zatim, nanosimo ruž. Idealno bi bilo četkicom za nanošenje ruža. Linija ruža i linija olovke za usne u zrelom dobu trebalo bi da budu identična. Važna napomena: u zrelom dobu boja usana može se promeniti, kao i ton lica, što znači da nam možda neće više odgovarati boje koje smo koristili u mladosti. Postoji pravilo: u srednjim godinama poželjno je odabrati ruž koji se poklapa sa bojom unutrašnje strane usana i desni. Na taj način idealno sinhronizujemo kolorit usana i osmeha koji krase lice.

RUMENILO

Finim potezom rumenila zaokružujemo šminku i spremni smo da zablistamo u novom danu. Rumenilo u zlatnom dobu trebalo bi da bude svežih boja. Preporuka je da izbegavamo tamna rumenila i hladne podtonove kao što su nijansa šljive, višnje i zatvorene nijanse crvene i purpurne boje. Idealno je otvoreno, sveže, rumeno lice koje će blago da istakne obraze. Rumenilo nanosimo na središnji deo obraza, tek toliko da obrazi postanu blago tonirani. Ne treba preterivati sa količinom rumenila, dovoljno je dva puta četkom tapnuti deo obraza koji želimo da zarumenimo. To je dovoljno da se obrazi podignu i da imamo čist, upeglan, mladalački izgled kojim ćemo uživati u danu ili večeri koja sledi.

Šminka služi isticanju lepote, a lepotom zrači svaka žena koja je srećna i zadovoljna. To je preduslov da bi adekvatna šminka istakla lepotu koju posedujemo. Eto razloga da vas podsetimo na zlatna pravila zlatnog životnog doba.

Dragana Žigić