Kako da šminkom prikrijete godine Šminka

Sa godinama šminka postaje diskretnija, a obično, kada dođu zlatne godine 50-e, 60-e i 70-e žene zavole svoje lice istaknuto sa nekoliko diskretnih poteza kvalitetne šminke i nekoliko trikova za koje su shvatile da odgovaraju njihovom izrazu, uzrastu i da rade posao.

TEN

Zlatno pravilo: nikada ne stavljamo šminku, a da pre toga nismo adekvatno hidrirali lice. I, nikada nećemo zaspati sa šminkom koju nismo pre odlaska u krevet temeljno očistili kvalitetnim čistačima za lice.

Lice hranimo serumima, kremama ili maskama za lice. U srednjim godinama maske su izuzetno važne i više nego dobrodošle kao obavezni proizvodi na polici u kupatilu.

Šminkanje počinjemo od ujednačavanja tena. Sve selektivnije kozmetičke kuće naročitu pažnju poklanjaju ženama u zrelijim godinama tako da anti-age tenovi i tečni puderi pomažu da se postigne svež, ujednačen, mladalački ten na tom zahtevnom uzrastu. Nije preporučljivo preterivati sa količinom preparata, pa su dva pritiska na pumpicu, odnosno količina ravna veličini dva zrna graška sasvim dovoljna za celo lice. Ukoliko smo se opredelili za tečni puder, nanosimo ga na lice u tankom sloju, izbegavajući predeo ispod očiju. To je najosetljiviji deo lica na kome se već poigravaju one linijice koje ne želimo dodatno da istaknemo nanošenjem pudera koji će se u njima zadržavati ističući ih na neželjeni način. Tečni puder ćemo, stoga, ravnomerno rasporediti po licu, izbegavajući deo ispod očiju. Ukoliko ne želimo tečni, možemo odabrati i klasični puder u prahu.

OČI

Ako želimo da predeo oko očiju osvetlimo i osvežimo, jedino što možemo jesu tečni posvetljivači. Stavljaju se u tankom sloju i tapkanjem ravnomerno raspoređuju. Njih primenjujumo samo pod uslovom da je predeo oko očiju bez borica i finih linijica. U suprotnom, postiže se kontraefekat. To znači da je dozvoljeno da na taj predeo stavimo tečni posvetljivač u tankom sloju, a preko njega nikako ne stavljamo ni jednu drugu teksturu proizvoda. Proizvod ostavimo da se osuši, posle nekoliko sati eventualno tapkanjem papirne maramice uklonimo višak i ponovo proizvod nanesemo na mesto gde smo ga prvobitno postavili.

Ukoliko u predelu ispod očiju ima bora koje ne želimo da naglašavamo, trik kojem ćemo pribeći jeste da uzmemo korektor u nijansi tamnijoj od tona predela ispod oka. Nanećemo ga malo ispod predela podočnjaka, na najviše vrhove obraza. Na taj način kreiramo kontrast u odnosu na podočnjake sa kojih želimo da skrenemo pažnju. Nijanse senki koje su idealne za oči u zrelom dobu su topli neutralni tonovi zemljanih boja. Izbeći ćemo svetlucave senke, šljokice i preterano masne senke kako ne bismo istakle kapak u pogrešnom smeru i naglasili bore. Definiciju oka možemo da postignemo i tamnijom senkom u odnosu na onu koja je dominirajuća na celom gornjem kapku. Na donji kapak ne stavljamo ništa od boja niti olovku. Najbolje su maskare koje grade volumen, maskare koje produžavaju trepavice nisu baš najbolji izbor u srednjim godinama.

USNE

Izvući ćemo liniju oko gornje i donje usne pola milimetra van prirodne granice usana. Samo pola milimetra do milimetar je dovoljno da kreiramo puniji efekat usana i da eventualne linijice obezbedimo od gomilanja neželjene boje koju ćemo naneti na usne. Posle olovke prirodnog tona nanosimo liniju u boji u kojoj želimo da nam bude i ruž. Zatim, nanosimo ruž. Idealno bi bilo četkicom za nanošenje ruža. Linija ruža i linija olovke za usne u zrelom dobu trebalo bi da budu identična. Važna napomena: u zrelom dobu boja usana može se promeniti, kao i ton lica, što znači da nam možda neće više odgovarati boje koje smo koristili u mladosti. Postoji pravilo: u srednjim godinama poželjno je odabrati ruž koji se poklapa sa bojom unutrašnje strane usana i desni. Na taj način idealno sinhronizujemo kolorit usana i osmeha koji krase lice.

RUMENILO

Finim potezom rumenila zaokružujemo šminku i spremni smo da zablistamo u novom danu. Rumenilo u zlatnom dobu trebalo bi da bude svežih boja. Preporuka je da izbegavamo tamna rumenila i hladne podtonove kao što su nijansa šljive, višnje i zatvorene nijanse crvene i purpurne boje. Idealno je otvoreno, sveže, rumeno lice koje će blago da istakne obraze. Rumenilo nanosimo na središnji deo obraza, tek toliko da obrazi postanu blago tonirani. Ne bi trebalo preterivati sa količinom rumenila, dovoljno je dva puta četkom tapnuti deo obraza koji želimo da zarumenimo. To je dovoljno da se obrazi podignu i da imamo čist, upeglan, mladalački izgled u kome ćemo uživati u danu ili večeri koja sledi.

Dragana Žigić