Kako da vam sunce bude dobar prijatelj Nega lica i tela

Ako želite da uživate u blagodetima sunca, a da se istovremeno efikasno zaštitite od štetnih efekata UVA i UVB zraka, veoma je važno da pravilno odaberete ne samo proizvod za sunčanje nego i šminku koju koristite leti i kremu za svakodnevnu negu.

Sredstva za zaštitu od sunca se biraju prema tipu kože. Postoje četiri tipa kože: TIP 1 – vrlo svetla koža, crvena kosa i pege – ovaj tip kože zbog nedostatka pigmentacije izrazito je sklon opekotinama (SPF od 15 do 50+); TIP 2 – svetla koža i plava kosa (SPF od 15 do 50+); TIP 3 – srednje svetla koža, tamnija ili tamna kosa – zbog dobre pigmentacije ovaj tip kože je relativno otporan na opekotine (SPF od 15 do 30); TIP 4 – tamna koža i kosa – zbog izrazito dobre pigmentacije ovaj tip je otporan na opekotine (SPF od 10 do 30). Posle sunčanja nemojte propustiti da na lice nanesete hidratantne kreme i mleka koji će koži vratiti neophodnu vlažnost. Za pripadnice lepšeg pola vrlo je važno korišćenje tečnih i kompaktnih pudera koji u sebi sadrže faktor zaštite od sunca i koji sprečavaju isušivanje kože.
Šta je, u stvari, UV zračenje? Sunčev spektar zračenja sastoji se od infracrvenih zraka, vidljivog svetla i ultraljubičastih zraka (UV) na koje otpada 10% ukupnog zračenja. To je deo spektra sunčevog zračenja koji ne možemo osetiti čulima. Iako je udeo UV zračenja u sunčevom spektru mali, problemi koje može da izazove ako mu se suviše izlažemo, veliki su. Zato, kada gledate vremensku prognozu, obratite pažnju na indeks UV zračenja. Koristite sredstva za zaštitu – kreme za lice sa zaštitnim faktorom u zavisnosti od tipa kože, zaštitne stikove za usne, a oči obavezno zaštitite naočarima.
Postoje dve vrste UV filtera: hemijski i mehanički, koji se razlikuju u mehanizmu delovanja. Ukoliko su proizvodi za zaštitu isključivo mineralnog porekla, maksimalni SPF koji ti preparati imaju je 15. U proizvodima se najčešće kombinuju mineralni i hemijski filteri kako bi se obezbedila maksimalna zaštita sa širokim poljem delovanja i optimalnom količinom UV filtera. Zaštitni faktor koji je označen na proizvodu može biti dostignut ukoliko se primenjuje dovoljna količina proizvoda (približno 30 ml za odrasle osobe za jedno nanošenje) i u pravo vreme. Ukoliko se ne pridržavate pravila, dolazi i do smanjene zaštite. Ako je vreme zaštite koju vam pruža vaš proizvod isteklo, ne možete ga produžiti ni pod kojim uslovima. U slučaju kupanja ili jednostavnim znojenjem nivo zaštite na koži se smanjuje, zato je potrebno ponovo naneti proizvod na celokupno telo.
BLAGOVREMENA PREVENTIVA
Danas postoje i preparati koji se koriste i nedelju dana pre planiranog sunčanja i koji imaju za cilj aktiviranje preplanulosti. Drugim rečima, tim serumima postižete ten iz snova bez bojazni od propratnih posledica.
Zabluda o sunčanju ima mnogo. Jedna od njih je da ako je koža već osunčana (pri kraju odmora), nema opasnosti od opekotina i iritacija izazvanih suncem. Maksimalni SPF koji se dobija prirodnim putem, odnosno sunčanjem, može iznositi između 4 SPF ili 6 SPF. Svakako, i pored tamnije boje kože, telo nije u stanju da pruži adekvatnu zaštitu kao što to čine proizvodi sa nižim SPF faktorom koji se preporučuju pri kraju sunčanja. Opekotinama od sunca potrebno je nekoliko sati da se razviju i dostignu vrhunac u iritaciji kože. Kada na plaži primetite da vam je koža pocrvenela, već je kasno. Crvenilo i iritacija nisu neophodni koraci ka dobijanju preplanulog tena. Crvenilo je znak oštećenja kože i treba ga izbeći.
Tačno je da su telu neophodni sunčevi zraci kako bi podstakli proizvodnju vitamina D koji je od ključne važnosti za funkcionisanje organizma. Dovoljno je da na suncu provedete desetak minuta dnevno kako bi pokrenuli proizvodnju vitamina D, dok je ostalo vreme provedeno na suncu bez adekvatne zaštite veoma rizično i može izazvati oštećenja kože. Nije istina da ne možete izgoreti ukoliko ste u hladu ili pod suncobranom, jer većina suncobrana, kao i oblaci, ne blokiraju 100%. UV zračenje Pored toga, značajna količina sunčevih zraka se reflektuje o vodu, pesak ili druge površine tako da je iritacija vaše kože moguća i ispod suncobrana.
Dakle, sunčanje može biti bezbedno i prijatno, ali ga morate pažljivo planirati i preduzeti sve mere da kožu pravilno zaštitite.


Proizvodi