Kako odabrati pravi parfem? Parfemi

Pronaći parfem koji će postati vaša mirisna lična karta, krunski dragulj ličnog stila nije nimalo lak zadatak. Dajemo vam nekoliko praktičnih saveta koji će olakšati potragu.

Parfeme je najbolje probati ujutro, jer čulo mirisa u to vreme nije opterećeno pa na pravi način možemo osetiti mirisne note. Takođe nikada ne treba isprobavati više od tri mirisa (izuzev ako niste profesionalni Nos). Boja flašice ili same tečnosti može vam pomoći da suzite izbor jer tu postoje neka nepisana pravila. Svetloplavi, zeleni ili žuti navode na svežinu i lakoću, providni nagoveštavaju klasičnu eleganciju, svetloružičasti upućuju na cvetne, a intenzivno ružičasti na slatke mirise. Crvena, ljubičasta i tamnoplava bočica često predstavljaju orijentalne mirise.

parfemi_bocice
Mirisanje parfema iz bočice neće vam dati pravu sliku o mirisu. Zato je važno parfem probati na bloteru, kartonskom papiriću za isprobavanje parfema. Sačekajte neko vreme da biste osetili srednje i donje note mirisa. Tek nakon toga isprobajte parfem na svojoj koži. Parfem se obično nanosi na zglob ruke. Uvek ga prskajte na ruku na kojoj ne nosite sat jer se može desiti da ispod narukvice ima znoja koji menja miris. Nije dobro trljati ruku jednu o drugu jer se na taj način razbijaju mirisni molekuli. Tek kada parfem isprobate na koži stećićete pravu sliku kako on na vama miriše, koliko je postojan. To što je neki parfem izuzetno postojan na koži vaše prijateljice ne znači da će biti i na vašoj. Dužina trajanja, ali i karakter mirisa zavisi jednim delom i od vaše kože (to se posebno odnosi pa luksuzne parfeme u kojima dominiraju prirodne sirovine).
U parfemima koji su prikladni za dan obično dominiraju mirnije, sveže note i oni su obično nešto slabije koncentracije. Parfemi za veče su intenzivniji, ekstravagantiji i obično sadrže pomalo teže mirisne note. Neke komapnije modifikuju isti miris, nudeći dve ili više opcija za dan i veče.
Izbor parfema zavisi i od godišnjeg doba, pa se može govoriti o letnjim i zimskim parfemima. Letnji su obično citrusni, voćni i lakši, dok se zimi obično češće biraju cvetni, orijentalni, topli parfemi. Naravno, uvek treba kupovati originalne parfeme. Bolje je odabrati originalni parfem nekog pristupačnijeg brenda nego kopiju nekog skupog luksuznog. Kopije parfema često mirišu drugačije od originala, a po pravilu su manje postojani. Pored razlike u kvalitetu u kopija se često nalaze opasne ili zabranjene susptance čiji sadržaj niko ne kontroliše i koje mogu ugroziti zdravlje.

Momčilo Antonijević


Proizvodi