Kako preživeti iritantne saputnike? Hrana za glavu

Svakome se dogodilo da krene na put sa osobom koja konstantno pokušava da vam uništi one dve nedelje odmora o kojima maštate od januara. Kako preživeti ljude koji vas nerviraju baš u onim danima koje ste planirali za opuštanje, sreću, uživanje i koktele sa šarenim kišobrančićima?

Prvo pravilo glasi: dobro pazite sa kim krećete na put. Putovanje je kao brak, dok ne provedete sa nekim konstanto nekoliko dana (u slučaju braka to je ipak nekoliko godina) ne znate o kakvoj osobi se radi. Držite se proverenih.
Na listi iritantnih saputnika visoko mesto zauzimaju osobe koje obožavaju da kukaju. Njihovo jelo u restoranu uvek je lošije od vašeg, njihov apartman je manji i okrenut ka pogrešnoj strani sveta, njima klima uvek direktno duva u glavu, u njihovom prisustvu prozori u automobilu uvek ostaju zatvoreni jer ih promaja momentalno obogalji, voda je uvek prehladna, kamenje na plaži oštro, kelneri neljubazni. Njih jedino vole komarci koji ih ujedaju duplo više od ostalih. Ne dozvolite da vam ovi energetski vampiri kvare odmor. Probajte da ih lepo zamolite da svoje primedbe ne iznose u vašem prisustvu. Ovaj jednostavan savet često upali jer ovakve osobe su prestale da budu svesne svoje kuknjave i toga koliko ona može uticati na druge. Ako molba ne bude uslišena, svaki put kad počnu svoj tužni traktat vi počnite glasno da pevate neku veselu pesmu.
Ako ste na odmoru u društvu ljudi koji insistiraju da cela grupa radi uvek sve zajedno, dovoljno je da dva do tri puta odete po cigarete oko 11h i vratite se u kasnim večernjim časovima. Shvatiće. Naravno, treba pomenuti i one koji od 24 časa u toku dana 22 provedu slikajući se (preostala dva koriste za postavljanje slika na društvene mreže). Sa njima je teško izaći na kraj, ali pokušajte da se kreveljite i zaklanjate ih na fotografijama.
Ako vas na odmoru nerviraju devojka ili dečko, ostavite ih. Život je prekratak za pogrešne ljude.
Dva dana nespavanja zbog nečijeg hrkanja mogu vas naterati da zamrzite najboljeg prijatelja. Zato na put ne krećite bez čepića za uši. Obavezno spakujte i jednu knjigu čak iako nikada ne čitate na odmoru. Poslužiće vam ako neko krene da vas gnjavi dugom, detaljnom pričom o nečemu što vas ne zanima. Samo izvadite vašu knjigu i pravite se da vam potpuno zaokuplja pažnju.

Momčilo Antonijević