Kako preživeti porodicu? Hrana za glavu

U vremenu sveopšte otuđenosti svetla tačka su praznici, slavlja, rođendani i sve ređi nedeljni ručkovi koji nas spajaju sa porodicom, širom ili užom, na celodnevno opušteno druženje. Dok jedni vole osećaj topline porodičnog doma, drugi se gnušaju ovih trenutaka i sa knedlom u grlu odlaze na obavezne porodične ceremonije. Ako ste od onih koji spadaju u drugu grupu, evo nekoliko saveta na temu kako da najlakše pregurate ova teška vremena.

  1. Setite se da se okupljate zaista retko. Dementni dekica koji vas oslovljava drugim imenom godinama unazad, pijani ujak koji krije vaše omiljeno piće ispod stola i tetke koje odluče da razmrdaju skup oponašajući dalmatinske klape zapravo su neverovatan izvor zabave i tema kojima možete da razgalite neki prijateljski skup. Dok ste sa gorespomenutom ekipom bliskih rođaka, zapodenite neke teme koje niste nikada do sad (dakle, bilo koju temu) jer vam se može dogoditi da vas prijatno iznenade zanjem ili životnim iskustvom.
  1. Pomozite u kuhinji. Iako vam ovo na prvi pogled zvuči kao naporna aktivnost, jer niste došli da rintate nego da opustošite tanjire i čaše, setite se da je najbolje zezanje uvek bilo i biće u kuhinji. Dok se kuva, razmenjuju se najsočniji porodični, a zašto ne i estradni, abrovi. Oni koji kuvaju često krišom drmnu po neku rakiju, pa cela situacija dobija na intenzitetu. Uzgred, ovo je idealna prilika da saznate čuveni skriveni sastojak jela vaše majke, koji je dobila od bake, a pretila je da će vam ga ostaviti u amanet tek testamentom.
  1. Igrajte se igre gluvaća. Neprijanta, dosadna i sto puta ponovljena pitanja koja vam idu na živce mogu postati izvor zabave ako vi tako odlučite. Kada ćeš se udati, kolika ti je beše plata, kada ćeš se uozbiljiti? U igri gluvaća dva su ishoda. Prvi je da počnete da odgovarate, kao da niste čuli ili da imate ozbiljnih problema sa psihom, na neko zamišljeno pitanje koje se vama dopada tipa: Mislim da Rijani baš dobro stoje novi kilogrami ili da u drugoj opciji toliko puta pitate šta je osoba rekla, da je dovedete na ivicu vikanja, pa samim tim i zgroženih pogleda svih prisutnih, dok se vi pravite Toša.
  1. Ko vas kamenom, vi njega baršunom. Svako u porodici ima nekog zlobnog rođaka koji, iz sopstvenih nesrećnih pobuda, jedva čeka da vama ili nekom vama dragom udeli neku uvredu. Nikako nemojte sebi dozvoliti da padnete na tu priču, budite podmuklo prefinjeni. Ukoliko vam zdepasta rođaka, koja za sebe misli da je potekla sa dvora, kaže da vam je lak za nokte prostački, prijateljski joj objasnite da shvatate da se takva boja nije nosila u njeno vreme i tapšući je po ruci, od srca pohvalite njen sedefasti manikir.
  1. Obradujte prisutne nekim poklonima koji zaista žele. Premda vam je najlakše da u kesu strpate vino iz svog frižidera ili par čarapa, pokušajte da, bar jednom, pokažete da vam je stalo. To ne moraju, niti bi trebalo da budu skupi pokloni koji će izazvati zavist ostalih iz grupe vino i čarape. Dovoljan je samo neki dodatni način da uložite trud. Ako ste već počeli sebi da se pravdate da ne znate šta ko želi, ovi praznici neka budu posvećeni otkrivanju i upoznavanju.

Mia Uzelac