Kako reagovati na zlonamerne komentare Hrana za glavu

Svet je pun zlobnih osoba, koje zbog ličnih nezadovoljstava jedva čekaju da, kao zarazni virusi, prospu svoje podle komentare. Svaki pokušaj da se svet poboljša, učini lepšim i korisnijim, ovakvim ljudima je trn u oku. I, još nešto: ličnosti zadovoljne životom privlače najviše pažnje komentatora.
Za početak, ne bi trebalo mešati bezazleno tračaranje sa zlim komentarima. To su dve veoma različite kategorije. Zamislite da ste upravo uredili stan i pozvali veće društvo u posetu. Zli komentator će, po ulasku u vaš dom, sa pobedonosnim osmehom na licu, ugledati deo prostora koji nije skroz dovršen ( okidač mogu da budu i dve neoprane šolje u sudoperi) i naglas će objaviti kako je primetio tu nesavršenost. Njegov cilj je da obezvredi ceo posao u koji ste uložili vreme i novac, kako bi pažnju usmerio na vašu tobožnju nemarnost. Na ovakav komentar možete odgovoriti sa osmehom i naivnim pozivom osobi da bi trebalo malo optimističnije da posmatra svet oko sebe. Zagrlite je i recite da ste svesni da u poslednje vreme ima mnogo problema i da joj zaista ništa ne zamerate, pa potom ponudite da popije piće i opusti se, pošto joj to zaista treba. Zla osoba će se u sebi iznervirati i počeće da se brani rukama i nogama, dok vi odlazite u fade out… Scena gotova.
Ukoliko ste učesnik nekog velikog projekta, poput recimo otvaranja nekog omanjeg muzeja ili inovativnog i do sada neviđenog prostora, spremite se na salvu zlobe. Kakav god bio vaš projekat, a jasno je da je usmeren ka progresu, on u zlobnim očima nikada ne može biti dobar. Dakle, vi automatski postajete:
a)strani plaćenik (iako je projekat domaće radinosti);
b) osoba koja stoji iza projekta koji želi da nam zamaže oči da ne vidimo stvarne probleme;
c) osoba koja traći vreme na gluposti dok neki vredno rade.
Lista je zaista beskonačna, ali se na ovakve komentare ne bi trebalo obazirati ni sekund. Budite uvereni kako najviše klikova i pregleda vašeg projekta donose upravo ovakvi ljudi, koji sve slobodno vreme provode uživajući da mrze iz potaje.
Ukoliko sjajno obavljate posao (ili ne daj bože dobro zarađujete), a nemate porodicu i partnera, ili jedno od ta dva, sigurno ćete biti žrtva otrovnih komentara. U ime odgovora, što češće ističite kako se bavite nekim zanimljivim aktivnostima koje mogu da rade isključivo osobe bez kučeta i mačeta ili samo sa jednim od ta dva. Namerno prepričavajte avanture sa putovanja ili izlazaka koji su se završili sa petlovima i, naravno, preuveličavajte. Ukoliko vas zla osoba bocne govoreći da sve to radite jer ste sami, ili gotovo sami, sa osmehom recite da je to istina i da baš zato razmišljate da pojačate tempo, kako ne biste imali vremena da o tome razmišljate.
Poslednjih godina su se zlobni komentari još više prozlobili, jer su uspeli da navuku masku nevidljivosti na društvenim mrežama ili na internetu. Horde zlobnika koji se kriju ispred tastature sav svoj bes iskaljuju na:
a) lepšim;
b) uspešnijim;
c) poznatijim ljudima od sebe.
Ukoliko ste i sami osetili ovakav vid jeda na svojoj koži, znate da nije ni malo prijatan, jer je lišen uvijanja u oblande koje donosi zloba licem u lice. Nemojte brisati loše komentare, umesto toga pustite svoje duhovite i pametne prijatelje da odgovore umesto vas. To će vas zaista razveseliti i nasmejati, a sigurno će pokrenuti i lavinu sličnih komentara koji će naterati zlobnika da tastaturu natopi gorkim suzama.

Mia Uzelac