Kako se pravilno koristi korektor? Šminka

Sitne nepravilnosti stoje na putu savršenom, blistavom i ujednačenom tenu. Sitne su zato što se mogu korigovati i zato što imamo adekvatne alate za to. Ono što bi trebalo da naučimo jeste koji od alata odgovara za korekciju naše sitne nepravilnosti na licu. U novoj lekciji škole šminkanja predstavljamo korektor i način na koji se on pravilno koristi.

Korektori su kozmetički proizvodi gušće teksture, najčešće u obliku stika ili paste i služe za pokrivanje tamnih kolutova oko očiju, mrlja i fleka na licu, proširenih pora, crvenila, kapilara, depigmentacija delova lica i tela i ostalih sitnih nepravilnosti koje koža može da ima. Korektori služe da prekriju nepravilnost i na taj način je stope sa tonom i bojom kože.

Postoje dve vrste korektora

1. Korektori sa jače obojenim pigmentima za korekciju dekoloracije prirodnog tena kože. To su najčešće zeleni, plavi, ljubičasti, pink i žuti korektori.

2. Korektori u svim nijansama i bojama kože koji se koriste za kamuflažu ožiljaka, tetovaža i drugih tragova na koži koje želimo potpuno da zakumfliramo, a nije u pitanju dekoloracija, kao i za posvetljavanje tena kada neka veća kamuflaža nije potrebna osim podizanja blistavosti tena kože.

Prvi tip korektora postoji u teksturi paste i u obliku stika ili u obliku gušćeg stanja sa aplikatorom ili bez njega. Ovi korektori se nanose direktno na kožu, tapkajući na mesto koje se želi kamuflirati. Oni u sebi sadrže obojene korektivne pigmente jedne boje koja poništava boju dekoloracije na koži lica koju želimo kamuflirati. Odnos boja se najbolje razume uz pomoć Hexadecimal točka na kome su prikazane sve boje. Naspramno postavljenje boje jedna drugu poništavaju, što znači, ukoliko imamo tamne, plavičasto-zelenkaste podočnjake oko očiju njih će kamuflirati crvenkasto-narandžasti korektor. Ukoliko imamo crvenilo na licu koje želimo da eliminišemo, njega rešavamo zelenim korektorom koji poništava crvenilo. Crvena boja se nalazi na Hexadecimal točku tačno naspram zelene što znači da je zelena boja rešenje za crveni problem na koži (kapilari, kuperoza, bubuljice). Ukoliko na koži (najčešće ispod očiju) imamo ljubičaste tragove umora njih rešavamo žutim korektivnim pigmentima korektora. Žuta boja se nalazi tačno naspram ljubičaste boje. Na taj način najbolje ćemo odabrati rešenje za svoj problem.

Ukoliko nam boja tena deluje umorno i ima plavičastu boju, nju ćemo poništiti ako na celo lice pre nanošenja pudera nanesemo tanak sloj narandžaste korektivne boje koja će osvežiti umoran ten. Za taj prvi tip korektora važno je napomenuti da se nanose pre tečnog pudera, jer na taj način kamufliraju problem, a pošto su u obliku stika ili paste zadržavaju se na problematičnim delovima bez kasnijeg pucanja. Posle nanošenja ovih pigmentisanih korektora stavlja se puder, tečni ili kremasti, u nijansi prirodnog ten, a ukoliko problem i dalje izviruje može se ponoviti sa nanošenjem korektora na određeni deo da bi se jače obezbedila kamuflaža i njena dugotrajna postojanost. Korektori se uvek tapkaju da bi se na određenom mestu zadržali.

Drugi tip korektora su korektori koji nam dolaze u paleti prirodne boje kože i nijansama koje su srodne sa bojom kože. Ovi korektori služe za osvežavanje tena i pokrivanje sitnih nepravilnosti (pege, fleke od sunca) koje ne predstavljaju dekoloraciju nego su više neujednačenost tena. Kod ovih korektora važno je da se uvek bira za nijansu svetliji korektor od boje tena i da se ovi korektori uvek nanose nakon pudera, jer im je tekstura nešto ređa, pa moraju da imaju podlogu na kojoj će se duže održati. Tečni puder se vezuje za kožu i predstavlja savršenu platformu na kojoj će ovi korektori odlično uraditi svoj posao. Ovi korektori se takođe nanose tapkanjem na željena mesta. Najčešće je to predeo ispod oka, koren nosa između obrva, nazolabijalna udubljenja na licu, udubljenje ispod donje usne na bradi. Pošto je u pitanju nijansa svetlija od prirodnog tena kože na ovaj način blistav ten skoči za jednu lestvicu više, rezultirajući svežim i savršeno blistavim tenom.

Na poslednjem mestu korekcije nalaze se posvetljivači koji su najmlađi potomci korektora i najčešće se nalaze u tvist pakovanjima koji imaju četkicu za precizno nanošenje na lice. Posvetljivači u sebi sadrže dve do tri nijanse svetlije od tena kože i služe da se nakon pudera nanesu na delove lica koje želimo da istaknemo poput nekog umetničkog dela koje u muzeju ima svoje posebno osvetljenje. Posvetljivači nemaju moć kamuflaže, ali ističu one delove koje želimo da naglasimo i posebno osvetlimo na svom licu. Nanose se nakon tečnog pudera i najčešće su dugotrajni, postojani i vodootporni. 

Savršen i blistav ten, ma koliko prirodno bio, zahteva da se pojedini delovi istaknu a neki da se kamufliraju. Korektori mogu da nam suze nos, istaknu obraze koje želimo da podignemo, optički istaknu oblik usana ukoliko svetlijim korektorom nanesemo malu količinu u jamicu iznad gornje usne i na ivice u uglovima usana. Korektori su uvek najbliži saradnik tečnim puderima jer pojačavaju njihove performanse postižući savršen ten. Puder i korektor treba shvatiti kao ključ i bravu, jedno bez drugog ne vredi.

Dragana Žigić

 


Proizvodi