Kako se pravilno stavljaju veštačke trepavice Šminka / U fokusu

Kada bismo šminku zamislili kao neko kraljevstvo, neki prostrani šareni krajolik ispunjen predelima od pastelnih do intenzivnih nijansi; ispunjen raznim teksturama preko kremastih do kompaktnih; popunjen različitim oblicima pakovanja od onih jednostavnih do onih luksuznih, uvek bismo expert-writers.net jedan i samo jedan proizvod zamišljali na tronu tog kraljevstva – Njeno veličanstvo maskaru!

Ovde ćemo se pozabaviti magijom zavodljivog pogleda, a tu magiju jedino trepavice mogu da garantuju. Ne postoji era u šminkanju kada su one sedele na klupi rezervnih igrača. Kada bi se zavirilo u svaki ženski neseser, sigurno bi se našla maskara. Pozabavićemo se svim mogućim načinima da učinimo svoje trepavice filmskim. Ukoliko se opredelimo da stavimo veštačke trepavice, danas nam je odluka jednostavna pošto je potraga za njima daleko lakša nego što je to bilo nekada davno. Danas se nalaze u svakoj parfimeriji i postoje u nekoliko verzija.

Prilikom odabira trebalo bi izabrati efekat koji biste želeli sa trepavicama da postignete. Proverite da li sa željenim parom trepavica dobijate lepak. Ukoliko lepak mora posebno da se uzima, birajte obavezno u parfimeriji, nikako na drugim mestima! Lepak za trepavice bi trebalo da ima prirodnu kaučuk gumu i lateks koji neće oštetiti vaš koren trepavica, a garantovaće da stavljene trepavice ostaju na mestu dokle god ih vi ne skinete. Spavanje sa jednokratnim veštačkim trepavicama nikako ne preporučujem i smatram jednim od najnehigijenskijih činova kada je šminka u pitanju. Kapak nakon noći prespavane sa trepavicama natekne i ne priliči dami koja je prošle noći blistala da se probudi sa otečenim, ulepljenim kapcima i trepavicama koje su odslužile svoje. Prvenstveno sve mora da bude čisto i da se nakon upotrebe trepavice bace. Postoje višekratne trepavice, ali se one kod nas ne nalaze tako lako.

Veštačke trepavice se ne šišaju. Ako želite da budu kratke i guste, izaberite takve dok kupujete, ne možete ih naknadno kreirati jer ćete prilikom šišanja narušiti njihov pregib i oduzećete im efekat za koji su pravljene. Veštačke trepavice se nikada ne šišaju. Može se jedino skrati njihova dužina koja naleže na kapak, ne skraćujemo dužinu dlake.

Kada smo završili sa šminkanjem oka, uzimamo pincetu i čačkalicu. Malu količinu lepka istisnemo na papir ili ubrus. Čačkalicom uzimamo lepak i prenosimo na koren naših trepavica. Pravilno je da se lepak nanosi prvo na kapak, a zatim se veštačke trepavice prislanjaju. U suprotnom, kada bi se lepak stavljao na veštačku trepavicu, prilikom pozicioniranja trepavica lepak bi mogao da dodirne neki deo kapka koji smo šminkom senčili i tada bismo umrljali šminku lepkom, a to nije tako jednostavno popraviti. Lepak se stavlja u koren trepavica. Nakon toga pincetom se uzima veštačka trepavica i naslanja se na naše prirodne trepavice da se koren naših trepavica poklopi sa korenom veštačkih. Naslanjamo ih na sredinu kapka, pa zatim spajamo unutrašnji, pa onda spoljašnji ugao. Sve bi trebalo da se spoji u jedan niz. Kada su veštačke trepavice sele na naše trepavice, drugim krajem pincete blago potisnemo veštačke trepavice u korenu ka dole da se dodatno učvrste i spoje sa našim, da bismo izbegli dvoredno treptanje, odnosno prazninu koja bi se nakon nekog vremena pojavila tako da se naše trepavice vide ispod veštačkih. Sve bi trebalo da se spoji neprimetno i da to bude jedan savršen niz. Kada se lepak osuši, tada uzmemo maskaru koja ne sme da bude previše gusta, tj. ne sme da bude maskara za povećavanje volumena. Najbolje bi bilo da uzmemo neku maskaru koja nema previše gustu četkicu. Idealna je maskara za povećavanje dužine, jer nam ne treba maskara na korenu, tamo gde su spojene naše i veštačke trepavice. Maskarom za volumen natovarili bismo preteranu količinu maskare na niz trepavica i to ne bi izgledalo lepo.

Kada skidamo šminku, skidamo i trepavice. Njih skidamo tako što natopimo štapić za uši emulzijom kojom skidamo šminku sa očiju. To može da bude ili dvofazno sredstvo za skidanje šminke sa očiju, a može da bude i mleko kojim uklanjamo šminku. Štapićem natapkamo deo koji je lepljen i sačekamo koji minut. Zatim, prstima uhvatimo veštačku trepavicu u unutrašnjem uglu oka i blago odvajamo sporim pokretom (nikako flaster tehnika). Nakon toga uobičajeno skinuti šminku sa očiju kružnim pokretima, sredstvom kojim to redovno činimo.

Ukoliko ne želimo da stavljamo veštačke trepavice, možemo raznim maskarama da postignemo efekat veštačkih trepavica, odnosno da postignemo isti volumen i dužinu. Danas na tržištu postoje baze za trepavice, a postoje i mali trikovi koji su zaista korisni i dostižu raskoš veštačkih trepavica.

Na maskari je naznačen efekat koji ima, ali gledajte četkicu. Svaka četkica koja je gušća i na kojoj vidite dosta maskare, jasno je da cilja na jačanje volumena. Četkica koja, kada je izvučete, ima pravilniji niz i možete videti kroz redove njenih dlačica, najčešće je ona koja se bavi dužinom. To je osnovna podela maskara, tako da vam savetujem da ne verujete natpisima več kada vidite četkicu, procenite koji od dva efekta više naglašava. Kada ste kupili maskaru , evo nekoliko trikova.

Prvo nanesite bazu istim potezima kao i maskaru, od korena do vrha prva dva puta zatim treći-četvrti potez neka bude cik-cak. Pravilno rasporedite bazu na svaku trepavicu. Sačekajte da se baza osuši, zatim nanesite maskaru. Prvo od korena do vrhova par puta, a zatim cik-cak potezima ponoviti istu putanju koren-vrhovi. Ukoliko želite još jači volumen postoji jedan trik sa prah puderom. Nakon prvog sloja maskare, dok je još vlažna, prstima ili četkicom, kako vam je lakše, stavite malo prah pudera (talk ili prah puder koji koristite u šminkanju) na trepavice sa donje strane i malo sa gornje strane, zatim ponovo nanesite novi sloj maskare. Ovaj proces možete nekoliko puta ponoviti, ali savet je da prah stavite najviše u dva sloja.

Ukoliko želimo da povećamo dužinu trepavica, nakon baze i prvog sloja maskare, uzećemo češalj i najgušćim zubcima češlja zahvatićemo par vlati obične pamučne vate u najviše dva poteza. Zatim ćemo ono što se na češlju od sitnih vlati vate zadržalo preneti na gornju stranu trepavica. Prislonićemo tako da se vata zadrži na vlažnoj maskari, a onda ćemo pažljivo sa maskarom da izvučemo ponovo trepavice pazeći da se vata kao produžetak naših trepavica zadrži na delu gde smo je češljem stavili na trepavice. Tako dobijamo ekstenzije trepavica koje maskarom povežemo sa našim trepavicama i optički izdužimo naše trepavice.

Dragana Žigić


Proizvodi