Kako se pravilno upotrebljavaju bronzeri i samopotamnjivači Šminka / U fokusu

Nekada je artistokratija bila prepoznatljiva po tome što je ten čuvala od sunca suncobranima i rukavicama. Ti dani su prošli. Živimo u eri koju je započela Koko Šanel, kada je osunčani ten uvela u modu.
Tamnjenje je proces kojim se ćelije kože štite od negativnog uticaja UVA i UVB zračenja koje sunce emituje. Prilikom duže izloženosti suncu ćelije kože počinju da stvaraju tamniji pigment, melanin i na taj način tim tamnijim štitom sprečavaju da štetni zraci sunca prodru u dublje slojeve kože.
Ako ne želite ili niste u mogućnosti da bronzani ten postignete sunčanjem, tu su proizvodi koji stvaraju preplanuli ten u samo nekolko poteza, bez dugotrajnog izlaganja suncu. U pitanju su proizvodi koji u svom sastavu poseduju DHA derivat glicerina, dihidroksiaceton, koji je inače bezbojan, ali u kontaktu sa aminokiselinama stvara novi ten na koži. Ovi proizvodi se mogu koristiti tokom cele godine. Nanose se na strogo predviđen način, da ne bi na koži ostajale fleke koje se ne peru tako lako.
Samopotamnjivači postoje u obliku sprejeva, krema, emulzija… Sve teksture su jednako efikasne, pitanje je samo ko kakvu teksturu voli.
Kako pripremiti kožu za nanošenje samopotamnjivača? Pre svega dan pre nanošenja proizvoda za samotamnjenje trebalo bi da uradimo piling celog tela i lica (ukoliko ćemo proizvod za samotamnjenje nanositi i na kožu lica). Uklanjanjem mrtvih ćelija ćemo pripremiti kožu da proizvod koji budemo naneli bolje prione na kožu i formira lep tamniji ten. Nanošenje samopotamnjivača traje par dana, što znači da prvi dan kada ga nanesemo nanosimo u tankom sloju, nakon 24 sata će nam se polako formirati tamniji ten, drugi dan nanesem još jedan tanji sloj ravnomerno po celom telu i licu (ne zaboraviti stopala namazati takođe, bez obzira što se neće možda videti jer su u obući), treći dan nanesemo još jedan tanak sloj i to je poslednji dan kada nanesemo samopotamnjivač. Ukoliko smo zadovoljni nijansom, na svaka tri do četiri dana obnovimo boju tako što nanesemo tanak sloj, to radimo da boju održimo.
Kako ga nanosimo? Skinemo sve sa sebe i nanesemo na celo telo u ravnomernom sloju, šake bi bilo dobro da zaštitimo nekim rukavicama (najbolje onim hirurškim) jer nekada ti samopotamnjivači budu izuzetno jaki i mogu nam na dlanovima i šakama ostati u mnogo jačoj nijansi nego na drugim delovima tela. Mažemo i razmazujemo na celom telu brzim pokretima jer se ovi proizvodi dosta brzo suše. Nakon što smo ih naneli na telo, ostavimo ih da se osuše, potrebno je od 15 do 25 minuta. Važno je da ne sedimo i da su nam ruke ispružene da se ne bi napravile fleke u unutrašnjem delu podlaktice ako ih savijemo pre nego se proizvod osuši, isto je i sa delom nogu iza kolena, moramo da stojimo najduže 25 minuta da bismo bili sigurni da se proizvod sasvim osušio. Sunce u bočici u vidu samopotamnjivača ne nosi sa sobom nikakav rizik od štetnosti osim što nosi rizik od potencijalnih fleka ako se ne ispoštuje strogo procedura nanošenja i sušenja.
Bronzeri su najbolji prijatelji i alternativa sunca kada je u pitanju lice. Koriste se za isticanje kontura lica ili umesto rumenila. Bronzeri su najčešće kompaktne teksture i nanose se na lice na deo malo ispod jagodične kosti. Postoje mat bronzeri i bronzeri sa svetlucavim efektom. U zavisnosti od toga kakav efekat želimo takav bronzer biramo. Za dnevne varijante su najbolji blago svetlucavi bronzeri, a za večernje prilike šminkanja. Bronzeri postoje u stikovima koji su sve popularniji i popularniji jer se koriste najlakše za izvlačenje kontura na licu. Bronzeri su često dovoljni da upotpune neki izgled koji šminkom želimo da kreiramo. Bronzeri i maskara su nekada jedina šminka koju volimo leti da imamo u svakom trenutkku.
Kada leto polako počinje da jenjava svoj osunčani ten bi trebalo sačuvati što je duže moguće. Postoje kreme koje služe za produžavanje sunčanog tena (ne onog koji postignemo samopotamnjivačima nego onaj koji steknemo sunčanjem) i njih nanosimo kada se više ne izlažemo suncu nego želimo da produžimo svoje bronzane tenove do kraja novembra po mogućnosti.
Ukoliko nemamo kremu koja je specijalno namenjena produžavanju osunčanog tena možemo u svoje mleko za telo koje redovno koristimo nakon tuširanja da kapnemo par kapi maslinovog ulja, na taj način ćemo negovati stečenu sunčanu boju kože i produžiti je što je duže moguće.
Dragana Žigić


Proizvodi