Kako se rodio parfem Parfemi

Dva brata su, pre četiri stotine godina, u Kelnu, došla na revolucionarnu ideju. Uljanu bazu, koja je do tada bila uobičajena pri pravljenju parfema, zamenili su alkoholnom koja se i danas koristi. Ulje u osnovi nije bilo praktično, jer se parfem menjao i nije imao stabilnu strukturu. Tako je rođen prvi parfem u savremenom smislu – mešavina bergamota, limuna, petigrina, lavande i ruzmarina. A pošto Francuzi ime Keln izgovaraju Kolonj, njegovo ime ostalo je zauvek zapamćeno u parfimerskoj industriji kao eau de cologne. Od tada, pa do danas popularnost citrusnih mirisa ne opada.

Ulja bergamota, limuna, narandže, mandarine i grejpfruta dobijaju se presovanjem, tj. ceđenjem kore plodova. Ovako se dobijaju esencije oštrog, prodornog mirisa koji podseća na more i sunce. Bergamot (Citrus bergamia) je jedna od najpopularnijih sirovina u izradi parfema. Ovo malo drvo, koje je dobilo ime po gradu Bergamu na severu Italije, uzgaja se isključivo za dobijanje mirisnog esencijalnog ulja koje dominira u mnogim, kako ženskim tako i muškim parfemima. Aromaterapeuti tvrde da je ono od velike pomoći osobama nezainteresovanim za život i svima koji nemaju dovoljno samopuzdanja. Njegova sveža citrusna aroma sa blagom floralnom primesom, dobro se kombinuje sa skoro svim mirisima, a naročito sa sandalovinom, lavandom, jasminom i gardenijom. Upravo ovom esencijom se aromatizuje čuveni Earl Grey čaj.
Pomorandža je jedan od najeksploatisanijih mirisa pošto se iz ovog drveta, koje je iz Kine u osamnaestom veku stiglo u Sredozemlje, dobijaju tri esencije potpuno različitih kompozicija i nota. Iz kore se presovanjem dobija ulje koje prodorno miriše na zrele narandže i koje budi životnu radost. Iz lišća i još nedozrelih plodova destilacijom vodenom parom dobija se ulje koje aromatolozi nazivaju petigrin (mali zeleni). Karakteristična i čista aroma ovog ulja dodaja se parfemima kako bi se osvežila kompozicija. Odlično se kombinuje sa geranijumom, biberom i borom. Iz cvetova narandže dobija se skupoceno ulje neroli, koje je svoje ime dobilo po vojvotkinji od Nerolija. To je jedno od najskupljih ulja, pored jasmina, ruže i irisa (litar košta oko deset hiljada evra). Negova delikatna, senzualna i blago cvetna nota nalazi se u srcu nekih od najčuvenijih ženskih parfema, koji svoj uspeh verovatno duguju afrodizijačkim svojstvima nerolija.
Mandarina je još jedno ulje iz porodice citrusa koje sve više osvaja svojim slatkasto svežim mirisom. Na posebnom glasu je ulje koje se dobija od brazilske mandarine. U kombinaciji sa anisom, jasminom i vanilom daje senzualnu kombinaciju u koju se kunu neke čuvene zavodnice (Žan Pol Gotje je ovaj miris odabrao za dominantu crtu svog prvog ženskog parfema koji je postigao veliki uspeh). Ako se pomeša sa kedrom, lavandom i pačulijem dobija se muževni miris, a u miksu sa kamilicom čest je sastojak parfema za najmlađe.
Ako se neko odluči za parfem u kome dominira limun, onda to svedoči o klasičnom stilu osobe, koja verovatno poseduje istančan smisao za humor. Njegova oštrina ističe druge mirisne komponente i čitavoj kompoziciji daje notu intrigantnosti i nenametljivog šarma.
Za sve one kojima je je limunova nota jaka i previše direktna tu je grejpfrut, miris za koga stručnjaci kažu da najbolje otklanja tmurne misli i vraća dobro raspoloženje. Nastao ukrštanjem narandže i limuna, grejpfrut je zadržao čistoću i jasnost limuna, ali i slatki, zreli miris narandže. Odlično se meša sa ilangom, melisom, sandalom i lavandom, a posebno je zanimljiva kombinacija sa đumbirom idealna za one koji vole da iznenade, pa što da ne i šokiraju.

Momčilo Antonijević