Ko šminka šminkere? Trendovi

Sa našom profesionalnom saradnicom, make up umetnicom Draganom Žigić, razgovarali smo o tajnama šminkerskog zanata.
Šta je osnovna razlika između profesionalnog šminkera i nekog ko voli da se šminka?
Osnovna razlika je u tome što profesionalni šminker mora dobro da poznaje različite fizionomije lica kako bi mogao šminkom da ispuni želju klijenta, zahtev dizajnera na reviji ili viziju režisera na setu. Profesionalni šminker mora da poznaje sva pravila i načela šminkanja, sve teksture, osnove, ali i greške koje mogu eventualno da nastanu u nekom od koraka šminkanja. Neko ko voli sam sebe da šminka poznaje svoje lice i verziran je u tom pogledu jer ima isti model i uvežbane korake. Svako ko voli da šminka sebe i drugoga da bi postao profesionalni šminker mora da prođe detaljnu obuku na kojoj uči upravo ono što profesionalnog šminkera odvaja od ljubitelja šminke a to je poznavanje teorije i prakse kroz predavanja, vežbu i rad na modelima. Profesionalni šminker na obuci otkriva sve tajne šminkerske veštine i prečice zanata i na taj način oblikuje buduće šminkere da razviju svoj lični potpis što uspešnije i da se što pre osamostale u daljem profesionalnom radu. Ono što ih najviše spaja je strast i ljubav prema šminkanju i tom velikom svetu umetnosti i kreativnosti kojem kraja nema. Svet šminke je i za jedne i za druge univerzum lepote, kreativnosti i umetnosti gde se govori jednim jezikom… onim najlepšim, umivenim, upeglanim, ujednačenim, konturisanim, blistavim jezikom šminkanja i ulepšavanja.
Šta je prvo što se uči u dobroj školi šminkanja?
Prvo se uče koji su to su osnovni zahtevi koji mora svako ko se predstavlja kao šminker da ispuni beskompromisno. Od čišćenja i održavanja alata pa do pripreme lica, procena zahteva i tehnike koja se želi izvesti, način pristupa klijentu. U šminkerskom svetu koji je većini ljudi poznat više ili manje, najveće zamke su kada se nešto preskoči prilikom obuke jer se smatra da se to podrazumeva, ništa se ne podrazumeva i svemu se treba posvetiti pažnja jer je šminka izuzetno osetljiva i krajnje precizna veština koja se mora jako dobro savladati da bi postala rutina i to ona vrhunska i vredna divljenja. Sva mudrost leži u vežbi i u jako dobrom vladanju samih osnova od kojih se sve dalje grana u sve veće usavršavanje. Nakon polaznih osnova, ulazimo u svet obuke i upoznavanja alata, proizvoda, njihove teksture, oblika, boja, nijansi, tehnika, trendova i metoda šminkanja da bi se na kraju svega toga i nakon savladavanja svih osnova posvetili radu na modelima gde se naučeno znanje primenjuje i gde se lični šminkerski potpis razrađuje i oblikuje. U DNA MAKEUP&ART STUDIU organizovali smo najtemeljniju i najsveobuhvatniju školu šminkanja koja obuhvata sve korake obuke od onih početnih, najosnovnijih do savladavanja zahtevnih tehnika i transformacija izgleda. Nije potrebno nikakvo predznanje o šminkanju, treba vam samo volja za rad i želja za učenjem (više detalja proverite na sajtu dnastudioart.com ili na

www.facebook.com/dna.studioart
https://www.instagram.com/dnastudioart/

Šta bi bile vrline i mane jednog profesionalnog šminkera?
Najveća vrlina svakog šminkera je da ume da vidi krajnji ishod i finanli izgled svog rada i pre početka šminkanja. Šminkanje nije putovanje u nepoznato što znači da šminker ne sme da započne šminkanje i da ne bude siguran u kom pravcu njegov rad ide. Neke faze šminkanja su takve da se ne mogu vratiti korak u nazad da bi se mogle adekvatno popraviti, što znači da šminker mora da bude siguran da njegov proces šminkanja dostiže željeni izgled. Mana šminkera je kada zapadne u šminkerski šablon i kada je verziran samo za pojedine tehnike šminkanja dok drugima ne vlada jednako dobro. Najgori komentar svakom šminkeru je da mu svi modeli liče jedni na druge. Ukoliko to nije zahtev modne revije, ovaj komentar se smatra kao najteža kritika.
Koji trendovi su najpopularniji ove sezone?
Živimo u vremenu i svetu u kome se nekada dnevno napravi više slika nego što se otkuca slova i upotrebi reči u međusobnoj komunikaciji. Dakle, trend je sve što se lepo slika. . Ove sezone aktuelne su mat, tople, karamel nijanse na očima i na usnama, dosta highlighter-a na obrazima i naglašavanje obrva.
Ko su šminkeri koje treba pratiti na Inastagramu i youtube-u?
Na prvo mesto stavljam britansku šminkerku Pixiwoo koja pravi po mom mišljenju najbolje tutorijale, jasne, jednostavno izvodljive i vlada apsolutno svim tehnikama šminkanja. Nakon toga neprikosnovena Pat McGrath sa svojim proizvodima koji trenutno po mom mišljenju nemaju nikakvu konkurenciju. To su najbolji šminkerski alati koje sam imala prilike da koristim do sada.
Šta svaka devojka uvek treba da ima u neseseru za šminku?
Svaka devojka u neseseru koji u svakom trenutku ima sa sobom treba da ima puder za matiranje, ruž za usne ili sjaj u zavisnosti šta više voli da nosi, maskaru, bronzer ili rumenilo i highlighter. Šminkerski aduti koje nosimo sa sobom treba da nam završe svaku popravku u najkraćemo mogućem vremenu. Za brzopoteznu popravku ili tzv. touch-up koristimo uvek samo jedan ili eventualno dva proizvoda.