Kosa – kruna vašeg izgleda U fokusu

Kosa i frizura veoma često su prvo što ljudi na vama primete. Lepa i negovana kosa je pravi ukras. Zato nije neobično da joj i muškarci i žene posvećuju mnogo pažnje: neguju je od najranije mladosti do duboko u starost. Dok neki prirodno imaju lepu i bujnu kosu, drugi pate zbog slabih vlasi i čine sve da bi postigli željeni volumen i oblik

Na ljudskoj glavi u proseku raste oko 100.000 dlaka. Zdrava dlaka izraste u proseku od 10 do 13 milimetara mesečno. Životni vek dlake je od 2 do 6 godina. Posle perioda mirovanja koji traje od 2 do 3 meseca, kosa ispada iz korena, a brzina obnove kose opada s godinama. Svakog dana uobičajeno ispadne od 40 do 60 dlaka. Ponekad taj broj može biti znatno veći. U jesen i proleće kosa mnogo više opada nego leti i zimi. Ovaj problem koji se karakteriše prolaznim ili trajnim gubitkom kose naziva se ALOPECIJA. Može se pojaviti na ograničenoj ili celoj površini kože poglavine i sve češći je razlog posete dermatološkim ambulantama. Dlaka raste pod kosim uglom iz folikula na koži glave. Osnovna uloga folikula je stvaranje dlake. Kada se ta uloga usled nekog od mnogobrojnih faktora poremeti, folikul (koren) slabi ili se oštećuje i dlaka ispada, a kosa se proređuje. Stresni događaji kao što su porođaj, smrtni slučajevi, opšta anestezija mogu dovesti do opadanja kose. Ovi stresovi mogu izazvati opadanje kose čak i posle nekoliko meseci. Anemije, stroge dijete, avitaminoze, kao i hormonski poremećaji takođe mogu biti faktor koji utiče na alopeciju. Vrlo su česte androgene alopecije koje nastaju zbog viška muških hormona. Ovaj oblik alopecije je često nasledan i najčešći je kod muškaraca, ali se danas taj tip opadanja kose sve češće pojavljuje i kod žena. Može se prepoznati tako što se kroz kosu nazire teme. Pored ovih faktora, postoje i spoljašnji faktori koji mogu dovesti do opadanja kose. To su: topao vazduh kod čestog feniranja, razne neadekvatne boje za kosu, kao i preterano zatezanje kose vezivanjem. Mnogi medikamenti takođe mogu dovesti do opadanja kose. Jedna od metoda koja se danas često upotrebljava da bi se ocenilo stanje vlasišta i postavila dijagnoza je izrada trihograma – mikroskopske analize dovoljnog broja dlaka kojom se dobija uvid u stanje folikula (korena), a može se dijagnostikovati i promena u stabljici dlake. Danas na tržištu postoje brojni kozmetički preparati u vidu zaštitnih krema i šampona, raznih hranljivih pakovanja, kao i losiona koji pospešuju rast, voluminoznost i sjaj dlake. Takođe postoje i serumi koji su veoma intenzivnog delovanja.

Kosa može biti suva, masna i normalna, a prema tipu kose treba birati i kozmetiku. Ako je kosa suva i iskrzana, dobar izbor su preparati koji sadrže ekstrakte meda i ulja avokada i jojobe, dok masnoj kosi odgovaraju preparati koji sadrže ekstrakte koprive, esencijalna ulja nane i eukaliptusa, kao i voćne ekstrakte citrusa. Kada se javi perut, obično se preporučuju preparati koji sadrže jedinjenja cinka i biljne ekstrakte žalfije i ruzmarina.

Kako farbanu kosu održati zdravom i svilenom, a kako onu oštećenu revitalizovati – večita su pitanja na koja žene, a u poslednje vreme i muškarci, pokušavaju da nađu odgovor. To je tema koja nikad ne zastareva i problem koji se, nažalost, nikad ne prevazilazi. Uz pomoć odgovarajućih preparata pojedinci uspešno pronalaze rešenje, ali se nove generacije ponovo s tim problemima susreću. Uz redovno i strpljivo korišćenje proizvoda koji će kosi sačuvati blistavu boju i sjaj, a oštećenoj uliti impuls života – ova misija nije nemoguća. Maska za negu kose koja balansira vlažnost u vlasima i pakovanje koje revitalizuje oštećene krajeve ili krema koja sprečava da boja vaše kose izbledi odličan su izbor. Ako se pripremate za odlazak u neke toplije krajeve, vaša nega mora biti još intenzivnija kako sunce, voda i so ne bi narušili lepotu vaše frizure. Preparati za intenzivnu negu kose dele se na one koji se ispiraju i one koji se ostavljaju na kosi. Leti očekujemo da će nam sunčanje obezbediti prirodno posvetlele pramenove koji izgledaju fantastično. Ali ne smemo zaboraviti da ponekad leto može da ima vrlo štetan uticaj na našu kosu koji se može porediti sa dugotrajnim izlaganjem mlazu fena. Evo predloga kako da izbegnete da vam tokom leta kosa postane suva i oštećena. UV zraci su vrlo štetni za kosu, pa se preporučuje upotreba proizvoda sa UV filterima pre dugotrajnog izlaganja suncu. Izbegnite štetni statički elektricitet na kosi tako što ćete u toku pranja naneti regenerator koji dodaje vlažnost i sjaj. Ako imate tanku kosu, najbolje je da koristite regenerator koji se ne ispira jer će tako zaštita biti dugotrajnija. Ako vam je kosa po prirodi masna, izbegavajte sušenje fenom jer vruć vazduh stimuliše skalp da proizvodi dodatnu mast. Ako baš morate da sušite kosu fenom, koristite srednje ili slabo podešavanje. Ipak, idealno bi bilo da leti samo prirodno sušite kosu. Kosu bi trebalo skraćivati na šest do osam nedelja. Kovrdžava kosa zahteva posebnu negu. Danas se na tržištu mogu pronaći preparati koji čine sve da vaše kovrdže izgledaju savršeno. U tu grupu spadaju šamponi, regeneratori i kreme za kovrdžavu kosu. Ipak, veliki broj žena više voli ravnu kosu. I njima je kozmetička industrija izašla u susret, pa postoje i proizvodi za ispravljanje i protiv kovrdžanja kose, naročito kada je vlažnost vazduha povećana. Takođe, danas se mogu nabaviti i specijalizovani preparati za plavuše, brinete, riđokose i crnke. Napredovanje kozmetičke industrije donelo je inovacije i na polju farbi za kosu, pa je sve više preparata za bojenje kose koji ne sadrže amonijak i druge supstance koje oštećuju vlas. U grupi specijalizovanih preparata za negu kose treba pomenuti i proizvode za muškarce. U toj grupi najčešće se nalaze šamponi i losioni protiv opadanja kose i protiv peruti.
Pored preparata za negu, širok je dijapazon proizvoda za oblikovanje kose u formi gela, pene, laka, musa, voska i krema za učvršćivanje i oblikovanje frizure. Oni se razlikuju prema stepenu učvršćivanja i efektu koji daju frizuri. U ovu grupu svrstavaju se i preparati koji kosi daju sjaj (najčešće na bazi lanenog semena ili silikonskih ulja).