Kozmetikom protiv bora – Velika očekivanja Nega lica i tela

Niste ostarili preko noći. Nemojte očekivati ni da ćete vratiti mladalači izgled preko noći. Uvek je najbolje početi na vreme, biti uporan i dosledan. Birajte najbolje preparate. Uložite u svoju kožu, ona će to umeti da ceni. I da, maska od jajeta ne deluje.

Prevencija je ključna reč kad je lepota u pitanju. Sa negom lica treba početi pre nego što se pojave prvi znaci starenja. Ali, bore se pojavljuju kad-tad jer su one deo procesa starenja, i tada se preporučuju proizvodi koji su namenski pravljeni za njihovo uklanjanje. Savremeni uslovi života podrazumevaju mnogo stresa, zagađenja i UV zračenja koji oštećuju kožu isto koliko i neminovni tok godina. Zato su osnovni sastojci u većini krema protiv bora oni koji kožu zatežu i čine je glatkom, zatim ovlaživači kože i osveživači tena.

Bore se prvo javljaju na mestima koja su najviše izložena suncu. Najdublje se urezuju na mestima gde se koža najviše savija, pa nam se zato grimase koje najčešće pravimo ocrtavaju na licu. Osobe sa suvom kožom sklonije su borama, pa veliki broj krema za uklanjanje bora funkcioniše tako što se koža hidrira. Bore se kod žena obično javljaju ranije nego kod muškaraca. Pored dnevnih, neophodne su i noćne kreme, a za dame koje su zašle u petu deceniju preporučljivi su i posebni serumi jer pad nivoa estrogena, ulazak u menopauzu i efekti UV zraka zahtevaju dodatnu negu.. Aktivni sastojci tih preparata su raznoliki: hijaluronska kiselina i njeni derivati, retinol, kompleksi peptida, kolagen, elastin, ekstrakt placente. Iako na tržištu nema mnogo preparata koji su posebno namenjeni damama starijim od šezdeset godina, oni ipak postoje (danas je dostupna i kozmetika posebno prilagođena ženama preko 70 godina). To su intenzivni tretmani protiv bora koje mogu koristiti i mlađe dame ako žele takozvani šok tretman protiv bora. U pitanju su preparati koji samnjuju vidljivost bora, održavaju kožu mladalački zategnutom i sprečavaju nastanak fleka.

Antirid kreme su tretmanske, a njihov glavni cilj je preventivan – sprečavanje nastanka bora. Većina proizvođača ima liniju i dnevnih i noćnih krema. Kreme danju pomažu zaštitnoj ulozi kože, dok je noćne kreme hrane i tada je najpogodnije primenjivati proizvode za negu.Tokom noći koža se obnavlja, vraća izgubljenu energiju i uspostavlja ravnotežu kako bi bila jaka sledećeg dana. Prve bore pojavljuju se oko očiju gde je koža najtanja. Tako su kreme podeljene na one za lice, za predeo oko usana i za predeo oko očiju. Negovanje ovih osetljivih regija je veoma važno jer se bore prvo javljaju baš tu.


Proizvodi