Lepe i na radnom mestu Šminka

Svako jutro tokom našeg radnog veka ustajemo sa večnim pitanjem: „Šta danas da obučem?“ Mnoge pripadnice lepšeg pola smatraju kako bi im život bio znatno olakšan kada bi na poslu nosile jednostavnu uniformu, sastavljenu od bele košulje i crnih pantalona ili suknje, koje bi im, naravno, obezbedila firma. Tako bi svu svoju snagu za ulepšavanje mogle da usmere na privatna događanja. Sa druge strane, one koje su zaposlene na mestima sa strogim dress code-om žale se na monotoniju i nedostatak kreativnosti. Ima li pomoći ženama u ovom teškom problemu?

U zavisnosti od posla kojim se neko bavi, na radnom mestu će se oblačiti u skladu sa tim. To znači da, ukoliko niste profesionalni sportista, nikako ne možete na sebe navući trenerku koliko god ona ličila na pantalone. Farmerke su ponegde dozvoljene, mada sve češće kompanije imaju čuveni „casual Friday“ kada je i onima na najvišim pozicijama dozvoljeno da se opuste u džinsu. Ukoliko radite na takvom mestu, kombinujte ih uz belu košulju i sako dobrog kroja. Jedan od gornjih odevnih predmeta može biti u jarkoj boji, a za još bolji utisak stavite jedan komad upečatljivog nakita. Ukoliko su vam štikle naporne, zamenite ih baletankama ili mokasinama. Kod torbi se možete razmahati, mada gledajte da to ne budu one za plažu.

Ako ste od onih koji polažu na poslovnu eleganciju u svakom trenutku, bez obzira na dan, sat i vremenske uslove, za vas važe slična pravila. Pokušajte da crne, teget i sive komplete osvežite majicama u zanimljivim bojama (to nikako nije bež) i krupnim komadom nakita. Uz ovakav outfit uvek idu štikle i to zatvorene. Uložite sredstva u jedne dobre crne cipele koje ćete svakako često nositi, kao i u jednobojno odlično skrojeno odelo, nećete se pokajati.

Bez obzira kakav je vaš stil, na poslu morate biti uredni i poštovati osnovnu higijenu. Vaša kosa mora biti uvek čista, nokti uredni, a lak nikako ne sme biti poluskinut. Probajte da ne nosite parfeme koji će udaviti sve u vašem okruženju, a za nepredviđene i stresne situacije uvek sa sobom nosite vlažne maramice i dezodorans. Za sve žene veoma je važno da umeju da prave razliku između dnevne i večernje šminke, a ovo pravilo posebno važi za poslovne žene. One moraju da izgledaju profesionalno i odmereno pred klijentima i poslodavcima, ali u isto vreme trebalo bi da pokažu da drže do sebe i do ženstvenosti. Zato bi, kažu stručnjaci, posebnu pažnju trebalo obratiti na šminku, ne preterujući i držeći se pravila – diskretnosti. Poenta je u tome da se poboljša izgled i sakriju nedostaci. Jedno od pravila za poslovnu šminku je − jednostavnost. Istina je da nanošenje nekoliko slojeva maskare čini trepavice gušćim i debljim, ali ako preterate, možete da postignete suprotan efekat, jer ulepljene i neprirodne trepavice nisu nimalo privlačne. Dovoljno je da nanesete dva tanja sloja maskare i oči će biti lepo istaknute. Sjaj, koji usnama daje fantastičnu blistavost, ipak ostavite za slobodno vreme, a na poslu nosite mat ruževe u prirodnim nijansama. Previše rumenila na obrazima daje neprirodan i prenaglašen izgled, što u kancelariji može delovati neprofesionalno. Lažnim trepavicama, takođe, nije mesto u kancelariji. Ako ih baš volite, ostavite ih za neka glamuroznija dešavanja. One nikako nisu primerene poslovnom izgledu.