Lice bez nesavršenosti – kozmetika protiv akni Nega lica i tela

Akne ne moraju nužno biti tinejdžerski problem. Ponekad one zadaju muke ljudima svih godina.Pravilonom negom, ali i promenom životnog stila ovaj problem nije nerešiv.
Posebnu sklonost ka aknama, bubuljicama i miteserima imaju ljudi sa masnom, problematičnom kožom. Acnae vulgaris nastaju na terenu gde su brojni sebacealni folikuli. Primarna promena kod akni zove se komedon. Oni su najbrojniji na licu, gde zatvaraju proširene folikule. Na vrhu su tamne boje koja potiče od melanina. Ovo su otvoreni komedoni. Za razliku njih, postoje i zatvoreni koji su manje izraženi, u boji su kože i nalaze se u dermu, tako da blago izdižu epiderm. U zavisnosti koje promene dominiraju kliničkom slikom, postoje razni oblici akni. Acnae comedonicae nazivamo promene u slučaju kada se na koži nalazi veliki broj crnih komedona; Acnae papulopustulosa – kada preovlađuju brojne papule i pustule /gnojanice; Acnae nodulocysticae – kada se vide cistične promene koje fluktuiraju. Ovakve promene mogu se spajati, a po njihovom nestanku mogu ostati ožiljci.
Ako i vi spadate u ovu grupu vežno je da se pridržavate određenih pravila. Prvi korak u negovanju je temeljno čišćenje lica (najbolje gelom za čišćenje jer što mleko izaziva dodatno lučenje sebuma). Nakon čišćenja lica kožu je potrebno tonirati. Nakon toga na lice se nanosi adekvatna krema koja je obično gelaste structure. Preparati za negu probleatične kože obično sadže vitaminske komplekse, voćne kiseline, biljne ekstrakte i esencijalna ulja koja deluju antiseptično. Pored krema i losiona postoje i specijalni proizvodi kojima se akne tretiraju usko lokalno i nanose se direktno na bubuljice. Preporučuje se i upotreba papirića za uklanjanje viška sebuma sa lica. Zabluda je da masnoj, problematičnoj koži nije potrebna hidratacija. Zato je neobično važno koristiti hidratantne proizvode koji ne sadrže ulja. Piling i dubinsko čišćenje kože postižu se uz pomoć specijalnih preparata (obično maski) koji se koriste jednom do dva puta nedeljno. Unošenje dovoljno tečnosti, ishrana bogata svežim povrćem i voćem posebno šargarepom takođe je veoma značajna. Slatkiši, masna hrana i grickalice samo pogoršavaju problem.


Proizvodi