Make up škola: Setovanje šminke Šminka

Izraz setovanje potiče od engleskog glagola to set što bi u bukvalnom prevodu značilo postaviti ili podesiti. Šta je, zapravo, setovanje ili postavljanje lica i kako se ono pravilno izvodi?

Kada počinjemo sa šminkanjem, posle nanošenja kreme za negu, nanesemo bazu za puder (prajmer), pa prelazimo na sledeći korak, a to je stavljanje tečnog/kremastog ili stik pudera u zavisnosti od toga koliku pokrivnu moć želimo da bismo ujednačili ten. Kada smo ravnomerno rasporedili puder na celo lice, četkom ili sunđerom (dozvoljeno je i prstima), ujednačili smo ten i spremni smo za dalje korake šminkanja. Da bi nam taj tečni, kremasti ili stik puder na licu bio dovoljno postojan, da se ne bi skidao ako ga slučajno dotaknemo kosom, noktima, kragnom moramo da ga setujemo tj. da obezbedimo da ostane na mestu na koje smo ga naneli. Setovanje znači postavljanje i učvršćenje pudera bez rizika da se obriše u toku daljeg šminkanja. Za setovanje pudera možemo da koristimo pudere koji su kompakt ili prah teksture. Obe teksture pudera za setovanje mogu da budu sa translucent ili transparent oznakama na kutiji, mogu da budu u određenoj nijansi (krem, bež, svetliji, tamniji) ili sasvim beli (kao prašak za pecivo).
Transparentni puder za setovanje lica znači da on ne nosi sa sobom nikakvu dodatnu nijansu nego se adaptira na nijansu pudera koji smo već na lice naneli i na taj način će da učvrsti naš tečni/kremasti ili stik puder bez dodavanja nijanse.
Puderi za setovanje u određenoj boji će na postavljeni puder dodati malo tamniju nijansu što znači da moramo da vodimo računa da ne odaberemo previše taman puder za setovanje kojim ćemo potamniti lice preko granice željene nijanse. U slučaju da odaberemo puder za setovanje u određenoj nijansi potrebno je da bude za jedan ton svetliji u odnosu na naš tečni puder jer ćemo na taj način dobiti pravi efekat koji želimo bez rizika da lice bude tamnije u odnosu na vrat i dekolte.
Ako odaberemo bezbojni puder za setovanje njime ćemo moći setovati sve teksture pudera bez obzira na nijansu, pa taj puder neće promeniti boju nanešenog tečnog pudera, neće ga niti potamniti niti posvetliti. On će samo da učvrsti tečni puder i da ga obezbedi na mestu na kome smo ga naneli.
Postoje dve teksture pudera za setovanje – prah i kompakt puder. Prah puder se nanosi isključivo krupnom okruglom četkom tako da četku posolimo prah puderom koji ravnomerno nanesemo na lice potezima kao da čistimo lice da bismo svoj tečni puder setovali i obezbedili njegovu postojanost za sve dalje korake šminkanja.
Kompakt teksturu pudera za setovanje možemo da nanesemo i sunđerom i četkom. Setovanje je, zapravo, korak koji podrazumeva da pre njega ide nanošenje tečnog, kremastog ili stik pudera. Setovati i matirati znači isto, ali matiranje nekada podrazumeva da želimo da matiramo lice bez prethodnog nanošenja neke od tečne teksture kojom želimo da ujednačimo ten. Ponekad želimo samo da matiramo lice i sprečimo da se sija, u tom slučaju nismo ništa setovali nego smo samo matirali ten bez prethodno stavljenog tečnog pudera. Zato setovanje istovremeno podrazumeva i matiranje lica i ojačavanje prethodno nanetog pudera kojim smo želeli da ujednačimo ten, ali matiranje ne mora nužno da znači nanošenje tečnog ili kremastog pudera, nego samo eliminisanje neželjenog sijanja kože u slučaju mešovite ili masne kože. U tom slučaju u pitanju je samo matiranje lica.
Posle setovanja prelazimo na druge korake šminkanja koje mogu da budu ili nanošenje bronzera ili rumenila i šminkanje očiju ili usana. Setovanjem smo obezbedili da se naš tečni ili kremasti ili stik puder neće pomerati u toku daljeg šminkanja, ostaće na mestu i zadržaće puder tamo gde smo ga prvobitno naneli.
Pudere za setovanje ne moramo da nanosimo u većoj količini, dovoljno je da zaprašimo lice pokretima kao da metlamo po licu u svim pravcima (pazeći da svaki ćošak i ugao zahvatimo četkom ili utapkamo ukoliko nanosimo sunđerom). Puder za setovanje u kontaktu sa tečnim ili kremastim puderom upija vlažnost te teksture i čini je postojanijom i dugotrajnijom, pa ove pudere nanosimo u maloj količini tek toliko da svaki deo lica zahvatimo bez dodavanja slojeva.
Setovanje nije isto što i fiksiranje, jer fiksiranje znači obezbeđenje dugotrajnosti celokupne šminke i predstavlja poslednji, finalni, krajnji korak u šminkanju. Fiksiranje šminke se najefikasnije izvodi sa sprejevima koje koristimo na način da nakon poslednjeg poteza u procesu šminkanja naprskamo na celo lice u udaljenosti od 10-15 cm, u tri do četiri pritiska na pumpicu, sačekamo da se osuši i smatramo da je šminkanje završeno.
Sprejevi za fiksiranje su tečne teksture koje sadrže vodu, polimere i glicerin, mogu sadržati i niski procenat alkohola i čine da šminka potraje duže i ostane postojana bez obzira na spoljašnje uslove u kojima šminku nosimo. Fiksiranje i setovanje znače obezbeđenje i učvršćenje, ali fiksiranje predstavlja poslednji korak celokupnog šminkanja, a setovanje predstavlja poslednji korak postavljanja tena nakon koga prelazimo na druge korake šminkanja.
Setujte svoje misli na najbolje raspoloženje i svoj ten na idealnu nijansu i krenite u dan bez bojazni da će se jedno ili drugo u toku dana pomeriti ili pokvariti ukoliko ste ispratili sva pravila i korake za setovanje koje smo u ovom tekstu naveli.


Proizvodi