Mirisne inspiracije − tonka Parfemi

Kada mlada devojka iz Francuske Gvajane ima neku neispunjenu želju, ona uzme jedno zrno tonka drveta, u sebi izgovori ono što želi najviše na svetu i nosi to zrno sa sobom dok želja ne postane stvarnost. Kad se to desi, a prema vračarama iz ovog područja desiće se sigurno, zrno bi trebalo posaditi u plodnu zemlju da iz njega izraste drvo koje će ispuniti želju nekoj drugoj mladoj devojci za dvadesetak godina. Eto kako je nastala šuma ispunjenih devojačkih želja.

Tonka je visoko tropsko drvo ljubičastih cvetova. Iz svakog cveta nastane jedna mahuna u kojoj se nalazi jedno zrno. Mirisni apslout dobija se potapanjem mahuna u rum. Tu se tonka opija ceo jedan. Nakon 24 časa, u toku procesa sušenja, na mahunama ostaju beli kristali kumarina (praškasti, puderasti, ledeni kristali koji obavijaju površinu mahune). To mirisno jedinjenje, kumarin, daje ukus i miris raznim kolačima, sladoledima i sosovima koje domaćice iz Gvajane prave u svečanim prilikama ili prosto, kad su lepo raspoložene. Američka agencija za hranu i lekove, nikada nije lepo raspoložena, pa je zabranila kumarin jer se, navodno, ta supstanca često stavlja u razne opojne droge, da pojača njihovo dejstvo. Ilegalni poslastičari širom sveta i dalje koriste pravu stvar.
Opojni miris tonka zrnevlja osvojio je kreatore mirisa još 1793. godine kada su ga Francuzi prvi put predstavili Evropi. Od tada do danas, puderasti miris tonke čest je sastojak mnogih parfema, a redovan sastojak najboljih. Porodica Guerlain, koja se ubraja u kraljevske parfemske porodice, osmislila je Gerlinadu – harmoniju mirisa koja daje pečat svim parfemima ove kuće. Tonka zrno, naravno, u njoj ima svoje mesto, a dominira u Shalimar liniji (mada ne izostaje ni u drugim parfemima kao što su Insolence, My Insolence, Champs Elysees ili La Petite Robe Noire).
Kada bi trebalo da opišu karakter tonka zrna, Nosevi (posebno trenirani profesionalni kreatori mirisa) opisali bi ga sledećim epitetima: gurmanski, balzamičan, sladak, puderast ili opojan. Kao što neki uobraženi somelije odgoneta miris vina, oni u tonki pronalaze note vanile, duvana, badema, karanfilića, ambre i šafrana. Ipak, postoji u ovoj esenciji nešto nedeokučivo, neka tajna, a tajna uvek postoji tamo gde ima obožavanja i divljenja.
Tonka se podjednako koristi i u muškim i u ženskim parfemima. U parfemima za muškarce obično se meša sa žalfijom, sandalovinom, biberom i lavadnom, a u mirisnim kompozicijama za dame druži se sa cvetom pomorandže, vanilom, ružom, jasminom i irisom. Parfemski alhemičari, koji veruju da miris utiče na raspoloženje, kažu da esencija tonke pomaže dezorjentisanim, zbunjenim i sluđenim osobama koje ne znaju u kom pravcu treba da ide njihov život. Ako se pronalazite u ovom opisu, dobro razmislite šta je to što želite najviše na svetu, nabavite jedno tonka zrno i čuvajte ga dok vam se želja ne ispuni. Onda ga obavezno posadite. Pomoći ćete nekom nepoznatom da mu se ono što želi najviše na svetu ispuni. To saznanje će vam uvek izmamiti osmeh na lice.

Momčilo Antonijević


Proizvodi