Kaffir Lime fruits and leaf isolated on white Hrana za glavu

Prve stranice moderne istorije parfema ispisane su pre četiri stotine godina, u Kelnu. Dva brata došla su na revolucionarnu ideju. Uljanu bazu, koja je do tada bila uobičajena u pravljenju parfema, zamenili su alkoholnom koja se i danas koristi. Ulje u osnovi nije bilo praktično, jer se parfem menjao i nije imao stabilnu strukturu. Tako je rođen prvi parfem u savremenom smislu, koji je bio mešavina bergamota, limuna, petigrina, lavande i ruzmarina. Kako Francuzi Keln izgovaraju Kolonj, njegovo ime ostalo je zauvek zapamćeno u parfimerskoj industriji kao eau de cologne (kolonjska voda). Od tada, pa do danas popularnost citrusnih mirisa, prvenstveno bergamota, ne opada.
Ulja bergamota, limuna, narandže, mandarine i grejpfruta dobijaju se presovanjem tj. ceđenjem kore plodova. Ovako se dobijaju esencije oštrog, prodornog mirisa koji asocira na more i sunce. Bergamot (Citrus bergamia) je jedna od najpopularnijih sirovina u izradi parfema. Ovo malo drvo, koje je dobilo ime po gradu Bergamu na severu Italije, uzgaja se isključivo za dobijanje mirisnog esencijalnog ulja koje dominira u mnogim, kako ženskim tako i muškim parfemima. Najpoznatije ulje proizvodi se u Kalabriji, na jugu Italije. Aromaterapeuti tvrde da je ono od velike pomoći osobama nezainteresovanim za život i svima koji nemaju dovoljno samopuzdanja.
Sveža citrusna aroma ulja bergamota, sa blagom floralnom primesom, dobro se kombinuje sa skoro svim mirisima, a naročito sa sandalovinom, lavandom, jasminom i gardenijom. Eterično ulje bergamota se odlično kombinuje i sa drugim citrusnim uljima, od limuna do grejpa, a posebno zavodljiva kombinacija dobija se mešanjem sa ružom ili geranijumom. Parfimeri bergamot koriste u cvetnim, drvenastim, pa i orijentalnim kompozicijama, a ova nota je neizostavna u šipr parfemima. Čitavu parfemsku porodicu šipr (Chypre) izmislio je 1917. godine Fransoa Koti, jedan od najvećih parfimera u istoriji, inspirisan Kiprom, ostrvom na kom je rođena Afrodita.
Upravo ovom esencijom se aromatizuje čuveni Earl Grey čaj koji je prvi put u Evropu doneo engleski diplomata, grof Grej, u 19. veku, pa je ovaj napitak ostao poznat po istom imenu i do danas.
Carska kruška, kako se bergamot još naziva, plod ukrštanja kruškolikog limuna i seviljske narandže, popravlja raspoloženje i brani organizam od stresa. Moderni alhemičari parfema kažu da je parfimisanje bergamotom najbolje izvesti ujutru. Na taj način celog dana bićemo raspoloženi. Da li ova tvrdnja ima naučnu utemeljenost? Verovatno ne. Da li bi je trebalo isprobati? Verovatno da. Sunčani miris u sunčano jutro obično izmami i sunce na licu.

Momčilo Antonijević


Proizvodi