Mirisne inspiracije: citrusi Parfemi

Ako ste se bacili u potragu za onim pravim parfemom za tople mesece, obavezno odaberite neki koji u sebi sadrži citrusne akorde. Mediteranska vrelina, južnjačka energičnost, slane arome i primorska atmosfera na koju ovo voće neodoljivo asocira, izmamiće osmeh na vašem licu i ako nigde ne otputujete.

Nije misterija da su stanovnici Mediterana najdugovečniji Evropljani. Pored maslinovog ulja i vina, tajna je i u opuštenom i veselom načinu života. Mirisi citrusa sigurno su bar jednim delom za to zaslužni. Aromaterapeuti su ubeđeni u antidepresivno delovanje njihovih esencija. Pomorandža tera mračne misli i budi energiju, bergamot otklanja strah i smiruje anksioznost. Sveži limun će vas najbolje trgnuti iz učmalosti svakodnevice, razbuditi i pomoći da se koncentrišete. Za one koji su depresivni, jer leto stiže a linija im nije idealna, aromaterapeuti preporučuju grejpfrut. Njegov miris smanjuje apetit i popravlja raspoloženje. Sva citrusna ulja koriste se u borbi protiv celulita, prvog na listi razloga ženske utučenosti.

Citrusna ulja se dobijaju tradicionalnom metodom mehaničkog presovanja kore velikim drvenim presama. Dobijeni sok se filtrira i pročišćava sve dok se ne dobije bistra tečnost, čija boja varira od tople narandžaste nijanse mandarine i pomorandže, preko bledožute boje grejpa, do zelenkaste nijanse bergamota. Sva ova ulja mirišu prodorno, moćno i razigrano sveže. Destilacijom cvetova narandže dobija se skupoceno neroli ulje (cena mu se kreće od deset do dvanaest hiljada dolara za jedan litar). Njegova nežna cvetna aroma potpuno se razlikuje od mirisa plodova. U citrusna ulja ponekad se ubraja i petigrin, esencija svežeg i zelenog mirisa koja se dobija destilacijom vodenom parom listova narandže. Zanimljivo je da ove tri esencije, iako su rođene sestre dobijene od iste biljke, imaju potpuno drugačiji sastav, miris i delovanje.

Bergamot ili carska kruška nastao je ukrštanjem limuna sa gorkom narandžom i ime nosi po gradu Bergamu. U kalabrijskim voćnjacima ovo drvo uzgaja se već četiri veka, prvenstveno za potrebe parfemske industrije, kao i za proizvođače likera, slatkiša i, naravno, aromatizovanje čuvenog Erl Grej čaja. Pokušaji da se ova biljka uzgaja na drugim mestima uglavnom su se završavali neuspehom.

Kada je limun u pitanju, na posebnom glasu je esencijalno ulje dobijeno od plodova uzgajanih u okolini Mesine, koje se koristi samo u najluksuznijim mirisnim kompozicijama.

Posebno, sinergijsko, dejstvo citrusi imaju kada se u nekoj mirisnoj formuli nađu zajedno, mada se izuzetno dobro kombinuju i sa cvetnim notama mimoze, božura i jasmina, ali i drvenastim mirisom četinara, svežim ruzmarinom i začinskim notama bibera i cimeta ili vetiverom u muškim parfemima.

Momčilo Antonijević


Proizvodi