Mirisne inspiracije: geranijum Parfemi

Lonac sa geranijumom uvek stoji ispred veštičije kuće. Kada su cvetovi potpuno uspravljeni, neko dolazi. Geranijum je zadužen da vešticu upozorava na posetioce koji joj pristižu. Takva vrsta upozorenja, veoma je važna za ovu branšu, jer veštičija koliba nije baš idealna destinacija za nedeljni piknik, a priznaćete, onaj ko ima nekog posla tamo verovatno i nije neka dobrica.
Sa druge strane, ako su cvetovi vašeg geranijuma polegli po tlu, to znači da živite u prošlosti i da ne možete da se koncentrišete na ono što vam se upravo dešava (a možda ste samo očajan baštovan). Geranijum ne vole zmije. Tamo gde on divlje raste, ovi gmizavci ne zalaze. Ako je ova glasina tačna, onda geranijum nije rastao u rajskoj bašti Adama i Eve.
Legenda još kaže da je geranijum nekada bio neugledni slez bez mirisa. Jednog dana prorok Muhamed raširio je preko njega košulju da se osuši. Od tada geranijum divno miriše. Za taj divan miris zaslužna je grupa ugljovodonika (geraniol, linalool, citronelol). Po njima se jasno vidi da je geranijum u mirisnom srodstvu sa ružom i lavandom. Aromaterapeuti veoma cene njegovo esencijalno ulje. Koriste ga u eliksirima za negu zrele kože i protiv stvaranja bora. Stavlja se i u meleme protiv ekcema. Geranijum slovi i za hormonalnog balansera, pa se preporučuje ženama u menopauzi. Opušta ako ga dodate u kupku. Deluje diuretično pa se preporučuje za izbacivanje toksina iz organizma i snažnu borbu protiv celulita. Umiruje spazam mišića. Otklanja i mračne misli.
Ako nekada budete sanjali geranijum, zapamtite da to znači da ćete lepo stariti i biti elegantno graciozni u poznim godinama. Ova biljčica ružičastih cvetova je amajlija za sve rođene u znaku Ovna. Poznavaoci astrologije tvrde da je geranijum ženskog pola i pod snažnim uticajem Venere. Ipak, koristi se podjednako i u muškim i u ženskim mirisnim kompozicijama.
U parfemima geranijum se divno druži sa citrusima i ružom (mirisnom rođakom koju ponekad menja kad je opravdano odsutna). Dobro ide uz pačuli i zumbul. Bije ga glas da gde god se pojavi popravlja raspoloženje, pa ako ste u potrazi za mirisom koji će oraspoložiti vas i ljude u vašem prisustvu, ozbiljno razmotrite da nabavite neki parfem koji sadrži geranijum.
Momčilo Antonijević