Mirisne inspiracije – narcis Parfemi

Znate li priču o Narcisu, prelepom dečku koji je nemilosrdno lomio srca oba pola? Mladić, nesposoban da voli druge, toliko se zaljubio u sopstveni odraz u vodi da se udavio ogledajući se u kristalno čistom planinskom jezeru. Oskar Vajld tvrdi da legendi tu nije kraj. Posle Narcisove smrti, šumske nimfe Drijade primetile su da je Narcisovo jezero postalo slano. „Zašto plačeš?” pitale su ga. „Oplakujem Narcisa”, reče Jezero. „Nije ni čudo. Mi smo stalno trčale za njim, ali ti si jedino imalo prilike da izbliza posmatraš njegovu lepotu.” „Narcis je bio lep?” iznenadilo se Jezero. „Ko bi to mogao znati bolje od tebe? Na tvoje se obale svakog dana naslanjao”, odgovoriše Drijade. Nakon trenutka tišine Jezero reče: „Ne oplakujem ja Narcisa zbog njegove lepote, već zato što sam svaki put kada bi legao na moje obale mogao da vidim kako se u dubini njegovih očiju oslikava moja sopstvena lepota.”

narcis i ehoKo sme da kaže da bar jednom u životu nije bio Narcis ili Jezero? Po pravilu najviše žudimo za nedostižnim. Ono što nam je nadohvat ruke nije nam zanimljivo, a često nam čak dosađuje kao nesrećna nimfa Eho koja je u stopu pratila Narcisa, neprestano ponavljajući svaku njegovu reč.
Do koje granice idete kada shvatite da imate moć nad nekim ko je ludo zaljubljen u vas? Narcisova oholost je išla dotle da je Ameniji, jednom od svojih obožavalaca, umesto ljubavnog dara poslao mač. Mladić se, protumačivši poruku, ubio tim mačem pred kućom svog voljenog da bi mu dokazao bezuslovnu ljubav.
Reč narcizam prvi je upotrebio 1898. godine nemački psihijatar Pol Neke u svojoj studiji o seksualnim perverzijama. Reči narkoza (utrnulost, ukočenost, omamljenost) i narkoman u korenu imaju Narcisovo ime. Može li se čovek drogirati samim sobom? Koliko puta vam se dogodilo da čim neko otvori usta nešto da kaže, vi počnete da pričate o svojim problemima, iskustvima, mukama i usponima (emotivnim, poslovnim, virtuelnim, kozmetičkim)? Da li vam se dešava da sagovornika uopšte i ne slušate, već smišljate šta ćete izgovoriti čim on napravi pauzu da udahne?
Posle Narcisove smrti oko izvora u kom se ogledao nikli su beli cvetovi divnog slatkog mirisa. Njihove lukovice (zahvaljujući visokom sadržaju nepoznatog alkaloida) izazivaju utrnulost, a u antička vremena koristile su se u lečenju upale uha i glavobolje. Homeopatska medicina narcis koristi u lečenju bronhitisa i veoma upornog kašlja.
Botanika danas poznaje 26 vrsta divljih i preko hiljadu vrsta kultivisanih narcisa. Iako su najčešći oni bele i žute boje, postoje i bledoružičasti, narandžasti i plavkasti narcisi. Tokom 19. veka ovaj cvet postaje veoma omiljen u Velsu. U ovoj brdovitoj britanskoj pokrajini struk praziluka je vekovima nacionalni simbol. Nekada davno, u ratu sa Saksoncima Velšani su imali problem da prepoznaju neprijatelja na bojnom polju. Da bi to rešio, velški kralj Kadvaldar naredio je svojim vojnicima da za kapu zadenu praziluk. Zli jezici pričaju da su im narcis poturili Englezi ne bi li umanjili nacionalistički prizvuk simbolike praziluka.
Narcisi u prirodi cvetaju u proleće, čim se otopi poslednji sneg. Ako verujete u astrologiju, beli narcisi su idealan poklon za misteriozne Ribe, a žuti za uvek raspoložene Blizance.

Momčilo Antonijević