Mirisne inspiracije: neroli Parfemi

Najmisterioznije čulo, ono kojim raspoznajemo miris, neobično je važno za formiranje dragih i važnih sećanja koja izvlačimo iz rukava u sumornim, depresivnim danima. Moje detinjstvo miriše na kombinaciju kestenja, pečenih paprika i smoga u jesen; na vreli, slani vazduh sa notama smokve i bora leti; na jorgovane i đurđevak u proleće; na oštri akord mraza ublažen slatkim miomirisom pite od jabuka sa cimetom zimi. Miris pomorandži u cvetu, trenutno me vodi u Rim, u vilu Borgeze u kojoj blago martovsko sunce mami osmeh na lice i najvećem namćoru.

Ono što je danas Ana Vintur, u 17. veku, u Italiji, bila je princeza Ana Maria Orsini. Ova trendseterka, rođena Francuskinja (devojački De la Tremoj), prva je došla na ideju da od cvetova pomorandže napravi parfem. Tom esencijom mirisala je sve: rukavice, šalove, kosu, salon za primanje gostiju. Iz njenog dvorca u malom mestu Neroli pored Rima, miris cvetova narandže raširio se po svetu. Od tada do danas ova delikatna i skupocena esencija, nazvana neroli, neizostavan je sastojak vedrih parfema, savršenih za romantične trenutke.

Od narandže se u aromaterapiji dobijaju tri potpuno različita esencijalna ulja. Ceđenjem kore specijalnim presama dobija se esencija veselog i razigranog mirisa svežih narandži. Destilovanjem listova ovog drveta dobija se esencijalno ulje nazvano petigrin (od francuskog petit grain – zrnce). Njegov reski, zeleni miris savršeno se kombinuje sa geranijumom i mentom. Od ručno ubranih cvetova pomorandže destilacijom vodenom parom dobija se najskuplja i najcenjenija esencija – neroli. Miris ovog ulja je nežan i cvetni, podseća na delikatnu notu jasmina i frezije. Da bi se dobilo 200ml neroli ulja, potrebna je tona svežih cvetova.

Esencija nerolija posebno odgovara osobama koje su izložene velikom stresu. Onima koji lako planu za svaku sitnicu. Ljudima koji su ogrubeli od svakodnevnih problema. Arometerapeuti ga preporučuju kao jedan od najdelotvornijih mirisnih antidepresiva. Ova esencija umiruje i opušta. Kristina Vudvord, poznata britanska aromaterapeutkinja, kaže da stres nestaje kao rukom odnesen kad se oseti suptilni miris nerolija.

Pored predivnog mirisa, neroli je veoma koristan sastojak krema i seruma za negovanje kože. Odgovara svim tipovima. Izuzetno je blagog delovanja, pa se preporučuje i onima sa najosetljivijom kožom. Neroli ten čini blistavo savršenim. Endi Mekdauel, čuvena manekenka i glumica, tvrdi da je serum u kom je glavni aktivni sastojak neroli njeno tajno oružje za specijalne prilike u kojima želi da izgleda savršeno.

Neroli se u parfemima najbolje slaže sa ružom, sandalovinom i pačulijem, ali i sa svežim, razdraganim rođacima: limunom, mandarinom i bergamotom.

U Maroku, esenciju nerolija koriste i u kuhinji. Ovo je recept za posebnu mirisnu ljubavničku salatu:

4 velike pažljivo oljuštene pomorandže
2 supene kašike meda
1 supena kašika ceđenog soka od pomorandže
¼ kafene kašičice mirisne vode od cvetova pomorandže (nerolija)
1/8 kafene kašičice cimeta
nekoliko listova sveže nane

Pomorandže, kojima ste pažljivo odstranili unutrašnju belu koru, isecite na sitnije komade. Blago zagrejte med sa sokom i neroli vodicom. Prelijete isečene komade voća, ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider na tri sata. Servirajte posuto cimetom u prahu i dekorisano svežim listovima nane.

Momčilo Antonijević


Proizvodi