Mirisne inspiracije: Orhideja Parfemi

Pre trista godina, u Engleskoj, jedna orhideja prodata je za sumu kojom je mogla da se kupi pristojna kuća. Eto primera iracionalnog ponašanja na koje ovaj egzotični cvet tera ljude. Niko nije baš preterano lud za muškatlama ili karanfilima, ali orhideje, izgleda, imaju neku čudnu moć.

Svake godine u Kitu, prestonici Ekvadora, na skoro tri hiljade metara nadmorske visine, veliki broj obožavalaca iz celog sveta okuplja se na najvećoj svetskoj izložbi orhideja. Avanturistima se pruža šansa da na cvetnom safariju upoznaju najplemenitije vrste egzotičnih lepotica koje rastu u ovoj zemlji (u Ekvadoru uspeva 4000 vrsta orhideja, od čega 800 endemskih). Orhideje rastu na teritoriji od prašuma Amazona do oboda Anda. Vrste koje žive na velikim visinama obično su nežnih, svetlih boja. Kako se nadmorska visina smanjuje, cvetovi postaju zagasitiji, ponekad toliko tamni da dobiju zastrašujuća imena kao što je Nosferatu. Jedna vrsta s crvenim mrljama nazvana je po najpoznatijem vampiru univerzuma, grofu Drakuli. Ipak, potpuno crna orhideja je i dalje nedostižan san svih odgajivača koji u svojim staklenim baštama, naoružani alhemičarskim strpljenjem, ukrštaju vrste. Ili fotografa, koji po nekoliko godina tragaju po prašumama, čekajući trenutak u kom će neka lenja diva otvoriti svoje tamne cvetove.

Orhideje su neverovatno šarolika porodica. Ima ih u svim bojama (izuzev crne), a veličina se kreće od gotovo nevidljivih kao što je Buldophyllum minutissimum do onih koje imaju impozantno velike cvetove.

Iako delikatne i nežne na prvi pogled, ove vršnjakinje dinosaurusa, zahvaljujući izdržljivosti, verovatno će nadživeti ljudsku vrstu.

Nekada, dok se nije znalo kako se orhideje razmnožavaju, bilo je rašireno verovanje da ovi cvetovi nastaju iz prosutog semena divljih životinja. Jaka seksualna konotacija oduvek je pratila orhideje, pa zato nije ni čudo što je ovaj cvet simbol fizičke privlačnosti i naglašenog erotizma vatrene Južne Amerike. Upravo zbog toga, ženama viktorijanskog doba savetovano je da ne gaje orhideje u svojim domovima jer je asocijacija suviše eksplicitna. Ipak, kraljica Viktorija dala je svoje ime jednoj plavoj lepotici: Dendrobium victoriaregina.

Orhideja, kao izuzetno izdržljiva biljka koja preživljava u ekstremnim uslovima pokazala se kao odličan aktivni princip kozmetičkih proizvoda za negu lica i uklanjanje znakova starenja.Parfemi koji sadrže notu orhideje najbolje pristaju zavodnicama koje vešto barataju seksepilom. Ženstvenost i strast orhideje najbolje se slažu sa aromom jasmina, vanile, ilanga i tuberoze.

Momčilo Antonijević


Proizvodi