Mirisne inspiracije: pačuli Parfemi

Da je putovanje kroz vreme moguće i da se odlučite da posetite čuvenu četvrt San Franciska, Hejt Ešberi, šezdesetih godina, suočili biste se sa čudnim prizorom. Hiljade mladih devojaka i muškaraca dugih kosa, neobično obučenih u šarene krpice, sedi na zemlji, drži se za ruke i razgovara o prijateljstvu i ljubavi među ljudima. U centru gomile od nekoliko stotina devojaka koje ga zaljubljeno gledaju, sedi guru hipi pokreta, pisac, profesor psihologije na Harvardu, zagovornik upotrebe LSD-a i veliki zavodnik, Timoti Liri. Džon Lenon kupuje neophodne sitnice u nadaleko poznatom Psihodelic shopu. Atmosfera je vesela, gotovo karnevalska, svi pevaju i igraju maskirani. Čitav kvart ispunjen je opojnim i zavodljivim mirisom pačulija, koga su toliko voleli i koji će do danas ostati znak prepoznavanja dece cveća – hipija.

Pačuli (Pogestemon patchuli) je biljka koje raste u Indiji, Indoneziji, Paragvaju, Maleziji i na Mauricijusu. Hiljadama godina mirisno ulje koje se iz ove biljke dobija destilacijom listova koristi se za parfimisanje tkanina, pa ga mnogi, mirisnom asocijacijom, vezuju za bakin ormar.

Reputacija afrodizijaka, podjednako moćnog u savladavanju ženskih i muških srca, uvrstila je pačuli na listu redovno korišćenih sastojaka u svim dobrim, senzualnim parfemima. Za ovu osobinu pačulija znala je žena Napoleona Bonaparte, čuvena Žozefina, koja je sve do poznih godina uspevala da zadrži pažnju svog supruga, najmoćnijeg čoveka na planeti u tom trenutku. Njen tajni recept mirisa koji osvaja izgledao je otprilike ovako: santal 3g, pačuli 3g, mošus 0,2g, ambra 1g, jasmin 2g, malo kore cimeta i prstohvat šafrana. Ova vatrena kombinacija verovatno bi bila prejaka za osetljive noseve dvadeset prvog veka, ali majstori koji se danas bave kreiranjem mirisa poznaju drevne tajne i koriste sve navedene sastojke, verovatno u nešto drugačijim odnosima.

U ženskim parfemima pačuli se najčešće meša sa ilangom, bergamotom, jasminom i gardenijom, a u parfemima za gospodu on se prepliće sa notama lavande, kedra, crvenog bibera i bosiljka, gradeći misteriozne i zavodljive kompozicije. Ulje pačulija je odličan fiksativ koji stabilizuje miris i ne dozvoljava mu da se promeni.

U drevnim vremenima, kada su sveštenici i vračevi bili istovremeno lekari i psihoterapeuti, mirisi su smatrani lekom. Pačuli se u tradicionalnoj medicini naroda Dalekog istoka i danas koristi za otklanjanje teskobe i depresije. Regeneriše tkiva i jača odbrambene sposobnosti organizma. Kineska, malajska i japanska medicina ga koriste protiv ujeda zmija. U dermatologiji pačuli se upotrebljava za negovanje zrele kože.

Ovaj neobični miris izaziva oprečne reakcije. Ljudi ga ili obožavaju ili ga ne podnose. Parfemi koji ga sadrže pravi su izbor za one koji vole da ostave utisak i budu primećeni. Neki će vas voleti, neki prezirati, ali je sigurno da niko neće ostati ravnodušan.