Moderni vitez: Biti Džon Malkovič Hrana za glavu

On je jedan od omiljenih negativaca filmske industrije, osoba zanimljive spoljašnjosti, poreklom sa ovih prostora. On je svestran i veoma talentovan, bavi se modom i ugostiteljstvom sa jednakim uspehom kao i filmom. Ovih dana ga gledamo u ulozi novog pape, koja kao da je pisana za njega. On je Džon Malkovič i drago nam je što se vratio.

Pre nekoliko godina, novinari su zapitali Malkoviča o njegovom poreklu, koje često svojataju Hrvati, Srbi i Crnogorci. Glumac je tada rekao da svaki od ovih naroda može tvrditi da je njihov pa je prilikom posete Bosni čuo da je – Sarajlija. Ipak, kaže da se oseća jedino kao Amerikanac, jer je u Ilionisu rođen i odrastao. Kao dečak ispoljava talenat za glumu i pevanje, postaje član gospel hora. Pozorište je bilo njegov izbor i tokom studija, pa se početkom osamdesetih preselio u Njujork, gde je glumio u predstavi koju je producirao velikan Sem Šepard.

Od samog početka pozorišne karijere, Malkovič dobija nagrade, pa se profesionalno seli na Brodvej gde ulogom u Milerovom komadu Smrt trgovačkog putnika glumi sa Dastinom Hofmanom. Nominacija za Oskara stiže rolom u filmu Mesta u srcu a zatim se ređaju uloge u Staklenoj menažeriji Tenesi Vilijamsa, kao i drugim ostvarenjima koje potpisuju Vudi Alen, Bertoluči… Ipak, uloga koja je odredila njegovo mesto pod suncem Holivuda jeste ona u Opasnim vezama gde maestralno glumi prepredenog zavodnika. Nova nominacija za Oskara dolazi sa filmom Na liniji vatre ali ga najveća filmska nagrada nekim čudom zaobilazi do dana današnjeg. Ipak, reditelji se otimaju o njega, pa smo ga gledali u Jovanki Orleanki, Meri Rajli, Čoveku sa gvozdenom maskom, Beovulfu, Autostoperskom vodiču kroz galaksiju, Transformersima ali i neobičnom ostvarenju Biti Džon Malkovič gde igra izmenjenu varijantu sebe. Glumac prihvata sveopšti trend u kome su serije novi filmovi, pa prihvata učešće u adaptaciji romana Agate Kristi, zatim u novoj Netfliksovoj seriji Svemirski odredi, kao i u nastavku megapopularnog Mladog pape.

Pre skoro dvadeset godina, glumac pokreće veoma zanimljivu modnu liniju, a kompaniju naziva Mrs. Mudd. Njegov brend dobija veliki publicitet zahvaljujući činjenici da je inspirisan originalnim stilom kreatora. Ljubav prema Lisabonu pokazuje ulaganjem u ovaj grad, pa je suvlasnik popularnog restorana i kluba.

Mada je na velikom platnu poznat kao beskompromisni zavodnik, u privatnom životu potpuno je drugačiji. Osim afere sa Mišel Fajfer tokom snimanja Opasnih veza, koja je prouzrokovala raspad prvog braka, poznate su samo dve njegove ljubavi, od kojih jedna, iz koje je dobio dvoje dece, traje trideset godina. Poznata je i glumčeva strasna ljubav prema Francuskoj u kojoj je živeo do uvođenja suludih taksi na luksuz, kada se porodica preselila u Masačusets.

Premda mu život nije prožet skandalima i aferama (osim slučajnog ulaganja u projekat za koji će se kasnije ispostaviti da je Poncijeva šema u kojoj je izgubio milione dolara), Malkovič, i tako običan, oduvek intrigira gledaoce. Sorentino, reditelj Novog pape smatra da je papa ikonična figura, baš kao što je Malkovič jedan od retkih ikoničnih glumaca jer bi malo koji od njih mogao privući publiku da gleda film koji u sebi sadrži njihovo ime i prezime (Biti Džon Malkovič, 1999).

Mia Uzelac