Moderni vitez: Džordan Piterson Hrana za glavu

Njegova skorašnja pojava na nekoj televiziji imala je šest miliona pregleda na jutjubu! A nije ni glumac ni pevač. Piterson je profesor i psiholog iz Kanade koji je do pre dve godine bio samo jedan od popularnijih predavača i boljih kliničara. Danas je psiholog dana i važi za najboljeg kanadskog mislioca sve od Maršala Mekluana. Njegovi stavovi o ženama i ravnopravnosti dele javnost, ali i vraćaju na neka bazična razmišljanja.

Piterson je privukao pažnju svetske publike knjigom 12 pravila za život, u kojoj se bavi snagom, disciplinom i čašću. Njegova popularnost je bila daleko manja pre nego što je na netu osvanuo njegov monolog u kome napada neutralno polno oslovljavanje. Time je izazvao bes mnogih, od studenata, kolega profesora do običnih čitalaca. Desnica ga obožava što potvrđuju statistika koje svedoče da su njegove debate gledane čak 40 miliona puta!

Ali šta zapravo Piterson govori? Za sebe tvrdi da je liberal. Smatra da je prenaglašena politička korektnost ugrozila slobodu govora i mišljenja, a da su marginalizovane grupe stavljanjem u poziciju žrtve u stvari lošije tretirane nego ranije. Jedna od najradikalnijih Pitersonovih izjava je bio napad na marksizam i tvrdnja da je marksizam doživeo propast u ekonomskoj teoriji pa se okrenuo kulturi, obrazovanju i socijali kako bi polako uveo svet u stanje populističkog totalitarizma.

Piterson je studirao političke nauke i psihlogiju, ali se trudi da u svoja izlaganja uvede i sociologiju, antropologiju, biologiju, oblasti iz kojih takođe poseduje diplomu. On je kombinacija profesora i gurua. Njegova obraćanja na tematiku situacije u svetu su poput inspiracionih govora visokog kvaliteta. Većina od miliona njegovih fanova tvrde da im je Piterson promenio život.

Kao neko ko je doživeo pad Berlinskog zida veoma lično, Piterson je proučavao Hladni rat i vrlo je opsednut idelogijama koje teraju obične ljude na neljudska ponašanja. Iako tvrdi da ga Rusija zanima samo po principu dobro je upoznati neprijatelja, svojoj ćerki je dao ime Mikaela, po Gorbačovu. Skuplja ruske socijalističke slikare i glavna inspiracija su mu, između ostalog, ruski pisci. To potvrđuje činjenicu da je Pitersonov rad veoma kontroverzan iako se svi slažu u oceni da se radi o vrhunskom intelektualcu. U pitanju je osoba koja savršeno vlada javnim nastupom i koja voli kontakt s publikom. Piterson poručuje da moderno društvo previše akcenta stavlja na samopuzdanje i moć ličnosti. Smatra da je svačiji život težak, da postoji mnogo dramatičnih momenata kroz koje svako prolazi pa upravo za takve situacije priprema publiku. Smatra da je sreća precenjena i da kad dođu teška vremena, sreće nema, a onaj koji veruje samo u moć sreće onda ostaje bez ičega. Glavni savet je da u svemu treba pronaći neki smisao, da samo smislene stvari mogu da izvuku iz krize.

Najbolji životni put po Pitersonu je onaj koji vodi odgovoran čovek. Startne pozicije nisu dobre za većinu ljudi, putevi su uglavnom trnoviti, ali to ne znači da pesmizam prevladava. Bitno je da se osoba brine o sebi, da je odgovorna za sebe i druge i tada nastaje napredak.

Pitersonovi 12 pravila za život su: da sedimo pravih leđa, da se ponašamo kao da smo odgovorni i da pomažemo dugima, da se družimo s ljudima koji nam žele dobro, da uporedimo sebe od ranije i sebe danas, da ne dozvolimo deci da rade bilo šta što će učiniti da nam se manje sviđaju, da prvo sredimo svoju kuću najbolje što možemo pre nego što počnemo da kritikujemo druge, da tražimo smisao u životu, da govorimo samo istinu (ili bar ne lažemo), da uvek petpostavimo da osoba koja govori ima da kaže nešto što mi ne znamo, da budemo precizni u svojim govorima, da ne ometamo decu dok voze skejt i da udomimo psa ili mačku.

Piterson i njegova pravila su zaludeli svet. Čini se da je to delimično i zbog naučnikove prijatne spoljašnosti, radi se ipak o lepom čoveku, prijatnog glasa i izuzetnog obrazovanja. Možda se njegovi stavovi ne poklapaju s našima, ali je svakako vredno makar i na kratko odslušati, pročitati, šta (pametan) čovek ima da kaže.

J.M.