Modna pista: Chanel – Spremni za krstarenje U fokusu

Priča o Cruise kolekcijama počinje davne 1919. godine, a napisana je rukopisom legendarne Gabrijele Šanel. Ova modna tradicija živi i danas, zahvaljujući čarobnjaku Karlu Lagerfeldu koji nekim čudom uspeva da kreativno bude uvek stepenik iznad svih.
Kada je gospođica Šanel, početkom prošlog veka, prikazala malu kolekciju namenjenu nošenju u letnjim risortima poput njenog omiljenog Bijarica, sigurno nije imala predstavu da pravi novi modni pokret. Ideja je bila da se napravi laganija i udobnija verzija onoga na šta smo navikli od Šanela, kako bi bila pogodna za nonšalantnu svakodnevicu na Rivijeri ili venecijanskom Lidu. Gabrijel je umela da skrene kurs i u pravcu mornarskog stila, sa vunenim i svilenim žersejem koji je na pomalo buntovnički način sjajno umeo da prikaže duh ove kuće.
Sve ovo se događalo između sezona, pa ga modni stručnjaci nisu smeštali u do sada utemeljene fioke proleće/leto ili jesen/zima. Kreatorka je u ove kolekcije takođe dodala i večernje toalete pogodne za koktele na jahtama, a neke od njih je posvećivala i pojedinim destinacijama, popularnim u tadašnjem visokom društvu Evrope. Gabrijela je zapravo bila inspirisana samom sobom i svojim avanturama u koje je isplovljavala obučena u sportske bermude, muške pantalone i velike prsluke sa obaveznim naočarima za sunce. Kada je Harpers Bazar u tekstu iz 1933. godine prvi put spomenuo odeću za krstarenje bilo je jasno da se i ostalim dizajnerima nametnula obaveza međusezonske kolekcije.
Samo je jedan čovek posle Gospođice uspeo da plasira ovu ideju na pravi način. Naravno, u pitanju je njen naslednik, svemoćni Karl Lagrefeld. Još od 1983. godine, kada je preuzeo kormilo najveće modne kuće u istoriji, uspeo je da udahne novi život u međusezonu. Njegova inspiracija su bili svi oni koji tokom cele godine idu na višenedeljno druženje sa suncem, oni koji od umeju i mogu da život pretvore u večno leto. Zato Lagrefeld kreira sjajne modne razglednice sa destinacija poput Majamija, Sen Tropea, Kube, Seula sa malim izletima do Versaja ili antičke Grčke. On uspeva da nam dočara šta radi žena u maloj crnoj haljini, kada ništa ne radi. I ona u njegovoj viziji to radi sjajno, mašući nam sa pučine dok nas ispraća na destinacije koje bi tek trebalo da osvojimo.