Najlepše stvari su besplatne U fokusu

Kada se nema dovoljno novca, a to je u Srbiji veoma čest slučaj, moraju se naći alternativni načini za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Leti to i nije toliki problem – prijatnije je boraviti napolju, a i mnogi besplatni festivali upisali su se u kalendare baš u to vreme. Zato zimi moramo biti dovitljiviji ako želimo da nam i džep i um ostanu puni!

Kako se i zimi većina besplatnih sadržaja odigrava napolju, trebalo bi se opremiti toplom garderobom, termosom punim čaja ili kuvanog vina i hrabro zakoračiti na ulice Beograda. A na koju stranu ići, zavisi od afiniteta.
Na talasu praznika, svake godine od sredine decembra do sredine januara, Trg Republike pretvara se u Trg otvorenog srca, a šareni praznični ukrasi i drvene kućice iz kojih mame mirisi kolača, kuvanog vina, čaja i drugih toplih napitaka i zalogaja, oživljavaju ovaj poseban kutak. Program Trga otvorenog srca pre svega posvećen je deci, pa će svakog vikenda mališani uživati u dečjim predstavama, baletskim mjuziklima, nastupima mađioničara, žonglera i animatora.
Što se tiče kulturnih ponuda koje svoje sadržaje izlažu u okviru četiri zida, tokom cele godine besplatno možete obići stalnu postavke gradskih galerija, o kojima redovno pišemo. Kinoteka često nudi besplatne projekcije na otvaranjima različitih festivala, dok je za regularna emitovanja cena karte simbolična. O besplatnim koncertima i festivalima najbolje je informisati se kroz besplatne novine City magazin, 24 sata, Elevate, Urban bag i naravno – Jasmin! Nemojte preskočiti ni predavanja i kurseve koje organizuju različita udruženja i organizacije poput UEPS-a, tribine Laguninog književnog kluba, različitih projekata Kuće Đure Jakšića ili Biblioteke grada Beograda (sve izložbe koje organizuju mogu se naći u pdf formatu na njihovom sajtu, a besplatnu članarinu dobijate ukoliko ste davalac krvi).
I, naravno, ne zaboravimo zimske radosti – grudvanje, sankanje, pravljenje Sneška Belića i pečenje kestenja u dvorištu sa prijateljima, za koje nam ne treba novca, samo malo duha i pozitivne energije! A ako vam ništa od ovoga ne odgovara, ostaje vam samo da se zaljubite. Tada vam baš ništa osim ljubljenja ne treba!