NATALI LORSON, kreatorka parfema –  Od mašte preko emocije do kreacije Parfemi

Natali Lorson je vrhunski parfimer, Nos koji potpisuje mnogo parfema kreiranih za velike kuće (Dior, Lalique, Dolce&Gabbana, Lancome, Thierry Mugler, Moschino, Burrbery, Bulgari). Kada je 1980. godine odlučila da krene na obuku za profesionalnog Nosa, u ovom zanatu žene su bile prava retkost. Danas više nije tako. Natali kaže da se uvek trudi da stvori nešto novo i neponovljivo. Nekada je preferirala komplikovane, složene mirisne kompozicije, dok danas prednost daje jednostavnijim kompozicijama sa svežim, bujnim prirodnim sastojcima. Povod za ovaj razgovor je njeno najnovije parfemsko čedo, novi miris za žene Trussardi Dona EDT.

Rođeni ste u Grasu i tamo ste studirali. Kada ste i kako otkrili da ste Nos?

Dok sam živela u Grasu, moj otac je bio hemičar u parfemskoj industriji tako da sam odrastala okružena parfemima i sirovinama i obožavala sam da ih mirišem. Bio je to spontan izbor, još u detinjstvu.

Koja je prva i poslednja stvar koju uradite kada stvarate parfem?

Prvo moram da imam ideju i koristim maštu kako bih razumela koju emociju želim da prenosi nova kreacija. Poslednja stvar je da proslavim parfem i uživam dok ga nosim.

Kreirali ste parfeme koji se prilično međusobno razlikuju. Da li postoji tip olfaktornog potpisa koji je na neki način prepoznatljiv? Ako postoji, koji je to potpis?

Trudim se da uvek kreiram nove i drugačije parfeme, ali je istina da ljudi prepoznaju potpis u mojim kreacijama.

Za koji parfem biste želeli da je vaše delo?

Guerlainov Après l’ondée.

Koju ste knjigu poslednju pročitali, koji film odgledali i kakvu muziku trenutno slušate?

Poslednji film koji sam odgledala je Ritam ludila, divan je i toplo ga preporučujem. Knjiga je Higijena ubice od Ameli Notomb, a što se tiče muzike, nedavno sam se vratila sa koncerta Eltona Džona u Parizu.

Recite nam nešto više o novom Trussardi parfemu Donna EDT?

Trussardi je jedan od retkih svetskih brendova koji uspešno kombinuje dinamiku i klasiku u neprekidnoj potrazi za novim načinima postizanja jednostavne elegancije. Trussardi Donna EDT pripada orijentalno-cvetnoj olfaktornoj porodici. To je mešavina juzua, citrona i vodenih voćki koja stvara blistavu i voćnu atmosferu u gornjim notama, dok je srce mirisa apsolutno ženstveno sa notama vodenog ljiljana, pomorandžinog cveta i čaja od jasmina. Pri dnu, senzualna tekstura kedra i sandalovine diskretno je istaknuta notama vanile i belog pačulija.