Ne slušajte influenserke nego stručnjake! Nega lica i tela

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kada je odabir pravih proizvoda za negu u pitanju, gde se najčešće greši, a šta se malo zna, pitali smo eksperta, doktorku Goranu Isailović

Na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju kada birate kremu za lice u parfimeriji?
Izbor preparata za negu kože lica mora se bazirati na dermatokozmetičkoj dijagnozi u odnosu na dermotip (da li je koža masna ili suva, osetljiva ili otporna, sa pigmentacijom ili bez nje, zategnuta ili naborana). Potrebno je odrediti i hrono tip, stepen fiziološkog i fotostarenja kože kao i fototip, stepen osetljivosti na izlaganje spektru sunčeve svetlosti. Dermatokozmetičku dijagnozu i predlog kućne nege i profesionalne nege postavljaju edukovani savetnici za lepotu, stručnjaci za negu kože. Najvažniji je klinički pregleda, od pomoći je i korišćenje skin skenera i skala za određivanje stanja kože.

Šta je najčešća greška koju pravimo kada je nega lica u pitanju?
Najčešća greška je da se osobe povedu za reklamom, brendom i savetom drugarice ili influenserke. Ono što je dobro za vašu drugaricu ne mora da prija i vašoj koži. Obratite se stručnjaku za negu kože koji će predložiti idealnu kućnu negu i profesionalnu negu.

Recite nam nešto više o posebnim, intenzivnim preparatima: serumima i kremama sa tretmanskim delovanjem. Kome su ovi proizvodi potrebni, kako i kada bi ih trebalo koristiti?
Jedan od savremenih trendova kućne nege kože lica podrazumeva korišćenje seruma sa koncentrovanim aktivnim supstancama koji se koriste 2x dnevno na celo lice i zonu oko oka i uz čistače i dnevnu kremu sa SPF predstavljaju potpunu negu kože lica. Sve česce se koriste i kreme sa visokom koncentracijom retinola koje dovode do pojave ljustenja, ali i podmlađivanja kože. One se koriste isključivo uveče, zimi.

U poslednje vreme veoma su aktuelni proizvodi koji sadrže hijaluronsku kiselinu i natrijum hijaluronat. Da li korišćenjem ovih preparata možemo da razmazimo kožu da ona postane lenja i da počne da proizvodi manje ove supstance?
Preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu deluju tako što hidriraju kožu poboljšanjem prirodnog vlažećeg faktora i hidrolipidnog filma. Oni poboljšavaju izgled kože zbog boljeg vezivanja vode.

Da li postoje kozmetički proizvodi i supstance koje bi trebalo izbegavati u trudnoći?

U trudnoći se svakako izbegavaju preparati na bazi retinola, hidrohinona i jako parfimisani preparati.

Kada je najbolje početi sa korišćenjem antirida? Da li su kreme za negu kože oko očiju obavezne?
Antirid se koristi od dana kada počinjemo da starimo, a to je dan kada prestanemo da rastemo. Mogu se koristiti kreme, a sve češće i serumi sa aktivnim supstancama u zavisnosti od hronotipa. Preporučuju se već od 25 godine.

Da li muška koža zahteva posebnu negu?
Muškarci se briju i tako svakodnevno primenjuju mehanički piling kože koji im čuva zategnutost kože donjeg dela lica. Zbog izražene maljavosti ne prijaju im mleka za negu kože tela nego gelovi i losioni. Koriste preparate za brijanje i negu posle brijanja. Koriste antiride, sredstva za negu ruku i stopala. A veliki su potrošači preparata za pranje i negu kose.

Šta mislite o toniranim BB i CC kremama koje su hibrid šminke i preparativne kozmetike?
BB (beauty balm) CC (color correct) i DD (daily defense) preparati imaju svoje mesto u savremenoj kozmetici, kozmetičkoj kamuflaži i nezi zdrave kože kao i nezi kože u dermatologiji.